Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


aktualności powrót do aktualności

2017-11-11 07:16:07

"Gęsina na św. Marcina" wróciła już na dobre na polskie stoły. 11 listopada - dzień świętego Marcina - w wielu krajach obchodzony jest z gęsią na stole. Gęś jest tradycyjną potrawą m.in. w Niemczech, Francji i w Szwecji. Wszystko to na cześć Marcina z Tours (316-397) - jednego z najpopoularniejszych świętych Francji. Legenda głosi, że gdy wybrany został na biskupa, nie chciał przyjąć urzędu. By uniknąć poszukiwań ukrył się w szopie, w której chowano gęsi. Ptaki jednak podniosły wrzawę, zdradzając kryjówkę, a Marcin w ten sposób nie mógł się już wywinąć. Zanim więc na stole postawisz 11 listopada gąskę, poznaj ją bliżej:



  • Nie wiadomo, co było pierwsze... Czy Amerykanie zaczęli spożywać indyka w święto Dziękczynienia,
    Gęś gęgawa
       Źródło: Wikipedia, fot. Jdforrester, lic. CC BY-SA 3.0
    czy też u nas na 11 listopada rozpoczęła się konsumpcja gęsi. Tradycja jedzenia indyka w USA wywodzi się od wieczerzy, jaką pierwsi imigranci zjedli w 1621 roku z Indianami z plemienia Wampanoag, dziękując Bogu za udane plony. W Polsce gęsinę na Świętego Marcina jadało się już setki lat temu. Ile tych setek? Dokładnie nie wiadomo. Ponoć w XVII wieku gęś bywała już stałym gościem na polskich stołach w dzień św. Marcina. Przyjęte było, że 11 listopada to data, kiedy kończy się tucz gęsi, a zaczyna ich spożycie, które trwa do końca karnawału.
  • Co nieco o gęsi... Gęś domowa to gatunek dzikiej gęsi gęgawy. Udomowiona została około 1000 p.n.e. w krajach śródziemnomorskich, gdzie zimowała. Jest wiele ras gęsi domowej m.in.: gęś biała włoska, gęś landejska, gęś sewastopolska oraz gęś biała kołudzka. Ta ostatnia wywodzi się z Kołudy Wielkiej koło Inowrocławia i jest... jedyną rdzennie polską odmianą drobiu. W przypadku pozostałych gatunków hodowcy korzystają z importowanych piskląt. A jak o pisklętach mowa... Świeżo wykluta z jaja gęś waży od 95-125 g. Waga pisklaka to od 63 do 65% masy jaja.
  • Gęś - czyli ekoptak... Gęsi nie nadają się do chowu przemysłowego, nie można ich zamknąć w wielkich halach jak kurczaki i tuczyć paszami przemysłowymi, pobudzaczami wzrostu czy faszerować antybiotykami. Gęś kałudzka biega po podwórku. Na około miesiąc przed listopadowym ubojem jest karmiona wyłącznie owsem, którego ziarno ma większą wartość odżywczą niż pozostałe gatunki zbóż.
  • Gęś prawdę Ci powie... Według ludowej tradycji, z koloru kości mostka gęsi pieczonej w dzień św. Marcina przepowiedzieć można jaka pogoda będzie zimą. A więc jeśli mostek jest biały, można spodziewać się ostrej, śnieżnej zimy. Jeśli mostek jest w kolorze czerwonym zima będzie łagodna.
  • Kto zjada polską gęś... Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, ale sami Polacy jedzą jej bardzo mało - zaledwie 17 gramów rocznie. (dla porównania - 40 kg wieprzowiny i 25 kg kurczaka). Największe dostawy gęsiny na niemiecki rynek przypadają na październik i listopad. Bez niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina. Produkty z polskich gęsi uważanie są na Zachodzie za towary markowe o najwyższej jakości.
  • Gęsi, a historia... Rzymski Kapitol był jedynym miejscem, które oparło się najazdowi Galów. A ci mieli na niego wielką chrapkę. Postanowili więc przeczekać, aż strudzeni Rzymianie usną i wtedy wziąć oporne wzgórze z zaskoczenia. Nie udało się - Rzymian nie ostrzegły psy, które słodko spały, a właśnie gęsi.
  • Tłusta jak gąska... Gęś składa się z ogromnej ilości tłuszczu. Z 6-kilogramowego ptaka otrzymać można nawet litr smalcu.
  • Gęsie jaja... - Choć mało kto je spożywa - są jadalne. Statystyczne gęsie jajo jest o 2/3 większe od jaja kury. Ma oleisty smak, dobre jest do wypieków, ciast, tortów. Można je gotować i smażyć podobnie jak jajka kurze, tyle, że nieco dłużej. A co do wartości odżywczej to 100 g gęsiego jaja zawiera: 194 kcal, 13,9 g białka, 13,3 g tłuszczu, 928 mg cholesterolu.
  • Gęsie wątróbki... Uchodzą na Zachodzie za rarytas. Ze słuszczonych wątróbek gęsich wytwarza się we Francji m.in. pasztety strasburskie. Od 2000 roku szczęśliwie tucz gęsi i kaczek jest w Polsce zabroniony. Metodę uznano za bestialską.
  • Tucz gęsi.. Trwał cztery tygodnie. Trzy razy dziennie wtłaczano ptakom przez metalową rurkę do żołądka kilogram zwilżonej kukurydzy. Gdy gęś nie była w stanie więcej zjeść zaciskało się jej szyję gumką, by nie zwymiotowała. W czwartym tygodniu waga wątroby dochodziła do 2,5 kg, podczas gdy wątroba normalnej gęsi waży zaledwie 300 g.
  • Gęsi puch i gęsie pierze... Są cennym towarem eksportowym. Wysyłamy je głównie do Niemiec, Japonii, USA, Szwajcarii, Tajlandii. Najcenniejsze są puch i pierze z białych gęsi kołudzkich. Ich udział w eksporcie wynosi około 95%. Ich zalety to lekkość, długie trzymanie ciepła i dużą praktyczność.
  • Gęsi smalec... Mity mówią, że gęsi smalec obniża poziom złego cholesterolu. Faktem jest, że mięso i tłuszcz gęsi są źródłem jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają zdolności obniżania cholesterolu. Warunek - trzeba by je jeść... na surowo. Wszelka obróbka termiczna: pieczenie, smażenie zmieniają strukturę chemiczną kwasów jednonienasyconych, co jest szkodliwe dla zdrowia. Odpada więc smażenie na smalcu gęsim. Gęsi smalec jest natomiast naturalnym środkiem konserwującym. Nie ma w nim wody: to czysty tłuszcz, w którym naturalne procesy jełczenia zachodzą znacznie wolniej. Przechowywać w lodówce można gęsi smalec długo, a jego możliwości wykorzystania są spore. Najlepiej zna je medycyna ludowa. Gęsi tłuszcz zmieszany z kawałkami mięsa tworzy smaczny smalec.
  • Gęś na ludowo... Smalec gęsi stosowany jest od stuleci przez medycynę ludową. Nasze babcie do dziś leczą dolegliwości dróg oddechowych podając do picia 1 łyżeczkę ciepłego gęsiego tłuszczu połączonego z 1 łyżeczką miodu i połową szklanki mleka (pić 1-3 razy dziennie). Stosowany zewnętrznie w połączniu z olejkiem rycynowym pomaga w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów. Jeśli chcesz zregenerować stawy lub kręgosłup oto przepis: do słoiczka smalcu gęsiego wlewamy 30 ml olejku rycynowego. Mieszamy porządnie. Miksturę przechowujemy w temperaturze pokojowej i co wieczór nacieramy przez kilka minut bolące stawy oraz 1-3 razy w tygodniu kręgosłup. Zwykle wystarcza miesiąc kuracji, ale nie będzie błędem jak utrwali się efekty przez kolejny miesiąc.
  • Gęsie pipki... To jedna z ciekawszych potraw z gęsi. Przepis podajemy za Piotrem Bikontem. 1 kg żołądków gęsich • 1 kg cebuli • 1 – 2 główki czosnku • 2 – 3 łyżki gęsiego smalcu • pół łyżki majeranku • sól i pieprz. Żołądki wrzucić na sitko i kilkakrotnie przelać wrzątkiem. Cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na smalcu. Wycisnąć na cebulę czosnek. Dodać żołądki, wymieszać i podlać niewielką ilością wody. Dodać majeranek, sól i sporo pieprzu. Dusić ok. 1,5 godziny, ewentualnie dolewając wody. Przełożyć garnek do piekarnika (180 st.) i zapiekać dalsze 20 minut. Podawać z pieczywem polane sosem powstałym z wywaru i rozgotowanej cebuli.
  • Jak długo piec gęś... - znawcy twierdzą, że tyle ile waży. Na przykład 3-kilogramowa gęś powinna "siedzieć" w piekarniku około 3 godzin

A na 11 listopada życzymy smacznego!



Podziel się informacją:

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Wyszukaj hotel

Booking.com

Wyszukaj lot

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.58
CHF
3.62
GBP
4.75
Średnie kursy, 23-11-2017
Żródło: NBP

HOTELE

Booking.com

Wyszukaj kemping

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.