Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Maj 2018
pn wt śr cz pt sb nd
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.

Porady użytkownika orlica

Bezpieczne grzybobranie - cz. 3

1. Jeśli kupujesz grzby, rób to w marketach lub sklepach. Są tam sprawdzone przez mykologa. Nie kupuj ich na targowiskach, placach, czy przy drogach, chyba, że sprzedawca dysponuje certyfikatem potwierdzającym ocenę mykologiczną.

 

2. Trucizny zawartej w grzybie nie można wyczuć, ani wywąchać. Nie ma ona ani zapachu, ani smaku.

 

3. Nadgryzienie przez ślimaka nie świadczy o tym - jak uważa wielu - że grzyb jest jadalny. Ślimaki nadgryzają też muchomory sromotnikowe

 

4. Każdy grzyb może siwieć po złamaniu. Trujący również

 

5. Nie kupuj grzybów suszonych, jeśli nie znasz ich pochodzenia. Dotyczy to zwłaszcza grzybów mieszanych różnych gatunków

 

6. Zatrucie grzybem nie zawsze musi skończyć się śmiercią, ale jedynym ratunkiem często bywa przeszczep wątroby. Czy przeżyjesz zależy od ilości spożytych grzybów, od indywidualnej wrażliwości na toksyny danego grzyba. Najniebezpieczniejsze są zatrucia muchomorem sromotnikowym (zielonawym) i jego odmianami: muchomorem wiosennym i jadowitym. Przez pierwsze 8-12 godzin mamy tzw. okres utajnienia, bez objawów. Następny to okres ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po nim następuje okres uszkodzeń narządowych, co może zakończyć się śmiercią. Ważny też jest wiek, waga, choroby towarzyszące, sposób jedzenia grzybów

 

7. Dobrze jest też pamiętać, że grzyby jadalne powodują ok. 80 proc. wszystkich przypadków zatruć. Grzyb jadalny jest ciężko strawny. Wystarczy że podczas grzybobrania jest wysoka temperatura, że niedokładnie oczyścimy grzyby przed włożeniem do kosza, że zbierzemy okazy stare i robaczywe albo długo przechowujemy je przed ugotowaniem. Na grzyby powinni uważać ludzie starsi, chorzy i małe dzieci. Szczególnie małe dzieci przez swą podatność na odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe są szczególnie narażone na skutki zatrucia grzybami

Dodano: 18.09.2010 11:04
Ostatnia aktualizacja: 26.05.2018
Komentarze: 0

Wersje językowe

UWAGA KONKURS!

Konkurs KUBEK ZA RADY trwa
► Zobacz co radzą nasi użytkownicy

kubek
Nagrodziliśmy uczestników 33. edycji SPRAWDŹ
Trwa 34. edycja

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Wyszukaj hotel

Booking.com

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.