Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Luty 2018
pn wt śr cz pt sb nd
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.

Porady użytkownika orlica

Bezpieczne grzybobranie - mity i fakty

Mit 1

Jeśli do gotujących się grzybów włożymy srebrną łyżeczkę i ona zczernieje to grzyby są trujące. Czerniejąca srebrna łyżeczka świadczy tylko o tym, że potrawa przygotowywana jest z nieświeżych składników. Nie wykryje się tym sposobem trucizny

 

Mit 2

Jeśli zerwany grzyb pod nadgryzieniu piecze w język to jest on trujący. Tak można odróżnić faktycznie gołąbki jadalne od niejadalnych, czy mleczaja rydza od mleczaja wełnianki. Ale w ten sposób nie odróżnimy już muchomora sromotnikowego. Ma on łagodny, orzechowy smak.

 

Mit 3

To prawda, że wszystkie grzyby, które mają mało grzybowy zapach są trujące. Ale są też grzyby jadalne o mało grzybowym zapachu, np. gąska zielona pachnie mąką

Dodano: 28.08.2010 16:32
Ostatnia aktualizacja: 23.02.2018
Komentarze: 0

Wersje językowe

UWAGA KONKURS!

Konkurs KUBEK ZA RADY trwa
► Zobacz co radzą nasi użytkownicy

kubek
Nagrodziliśmy uczestników 33. edycji SPRAWDŹ
Trwa 34. edycja

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Wyszukaj hotel

Booking.com

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.