Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Październik 2018
pn wt śr cz pt sb nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

linki

REKLAMA

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.

Porady użytkownika orlica

Bezpieczne grzybobranie - mity i fakty

Mit 1

Jeśli do gotujących się grzybów włożymy srebrną łyżeczkę i ona zczernieje to grzyby są trujące. Czerniejąca srebrna łyżeczka świadczy tylko o tym, że potrawa przygotowywana jest z nieświeżych składników. Nie wykryje się tym sposobem trucizny

 

Mit 2

Jeśli zerwany grzyb pod nadgryzieniu piecze w język to jest on trujący. Tak można odróżnić faktycznie gołąbki jadalne od niejadalnych, czy mleczaja rydza od mleczaja wełnianki. Ale w ten sposób nie odróżnimy już muchomora sromotnikowego. Ma on łagodny, orzechowy smak.

 

Mit 3

To prawda, że wszystkie grzyby, które mają mało grzybowy zapach są trujące. Ale są też grzyby jadalne o mało grzybowym zapachu, np. gąska zielona pachnie mąką

Dodano: 28.08.2010 16:32
Ostatnia aktualizacja: 20.10.2018
Komentarze: 0

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Wyszukaj hotel

Booking.com


Wyszukaj lot

Kursy walut

EUR
4.30
USD
3.76
CHF
3.77
GBP
4.90
Średnie kursy, 20-10-2018
Żródło: NBP

Wyszukaj kemping

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.