Blogi z podróży
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.

Włoskie sery

PARMEZAN

To ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, pochodzący z centralnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Produkowany jest w: Parmie, Reggio nell'Emilia i okolicach.
Parmezan to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. Nadaje się do jedzenia w zestawie serów, a także utarty jako dodatek smakowy i dekoracyjny do różnych dań (zapiekanka, spaghetti, zupa cebulowa, sos Mornay).


FONTINA

Rodzaj włoskiego sera, który jest produkowany z owczego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz półtwardych. Smak sera fontina jest bardzo delikatny. Po 2-miesięcznym dojrzewaniu ten ser jest tarty. Ser fontina jest wykorzystywany jako przyprawa do wielu różnych potraw.
Według słownika Kopalińskiego fontina to "łagodny włoski ser owczy, żółty, o maleńkich oczkach i jasnobrązowej skórce, wyrabiany w Valle d'Aosta w Piemoncie."


GORGONZOLA

To podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879. Istnieją jednak inne miasta, które domagają się przyznania im miana "ojczyzny" tego sera.
Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany niebieskawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum.


GRANA PADANO

Rodzaj włoskiego sera, który jest produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych.
Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mających znak jakości DOC (Denominazione di Origine Controllata). Jego nazwa składa się z rzeczownika grana ('ziarno'), opisującego ziarnistą strukturę sera oraz przymiotnika Padano, określającego miejsce wytwarzania - Nizinę Padańską (Regiony: Piemont, Lombardia, Emilia-Romania, Wenecja Euganejska).
Ser produkuje się od XII wieku, a za twórców uważa się cystersów z Chiaravalle.
Ser grana padano jest przeważnie spożywany po starciu na tarce.


MASCARPONE

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso, oraz Como i Lecco.
Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą, domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 - 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.
To co charakteryzuje mascarpone i odróżnia od innych serów z krowiego mleka, to to, że jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany. Aby otrzymać ser najlepszej jakości świeże dopiero co wydojone mleko odwirowuje się, aby oddzielić śmietanę, wlewa się ją do kadzi ze stali nierdzewnej i podgrzewa do temperatury 85-90°C i ciągle miesza. Dodaje się wtedy do śmietany substancję koaugulujące, czyli się ją powoli zakwasza (zazwyczaj kwaskiem cytrynowym). Po 10 min zaczynają się formować małe grudki, które powoli zaczynają się łączyć ze sobą, aż stworzą gęstą masę, którą wylewa się na płótno i odsącza serwatkę, przez około 24 godziny, w temperaturze 8°-10°C. W tym krótkim okresie odbywa się szybkie dojrzewanie sera, a odsączenie serwatki ułatwia się dzięki wielokrotnemu obracaniu masy, co też pomaga w zachowaniu jej jednorodnosci.
Końcowy produkt ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży.

MONTASIO

Montasio - rodzaj włoskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych oraz dojrzewających. Ser montasio jest spożywany po wcześniejszym starciu. Smak oraz zapach sera są łagodne.


MOZARELLA

Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lasagnii, sałatki caprese, pizzy Quatro Formaggi (cztery sery).
Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest Mozzarella di Bufala Campana (popularna nazwa włoska Buffalo Mozzarella), ser produkowany wyłącznie w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Ser ten znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).


RICOTTA

Ricotta - miękki, niedojrzewający ser, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie. Przypomina twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp.


PECORINO

Pecorino – ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z regionu Lacjum (centralne Włochy).
Dawniej warzony przez pasterzy, obecnie wytwarzany na większą skalę. Produkowany w wielu regionach, najbardziej znane odmiany to: rzymska (pecorino romano), toskańska (pecorino toscano) i sardyńska (pecorino sardo).


Źródło: Wikipedia, autorzy, licencja CC-BY-SA 3.0
Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.28
USD
3.96
CHF
4.03
GBP
5.11
Średnie kursy, 23-02-2020
Żródło: NBP