Co jeść, co pić w Hiszpanii
Hiszpania jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza. Są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas). W kuchni wykorzystuje się również wiele rodzajów warzyw, oliwę z oliwek, charakterystyczne dla tego kraju są podsuszane wędliny, czy suszone na słońcu szynki. Jada się sporo mięsa jagnięcego i króliczego.
Również każdy z regionów posiada charakterystyczne dla siebie potrawy. W Andaluzji popularne są gaspacho, czyli chłodniki i zupa migdałowa. Region ten jest też ojczyzną pescadito frito (mieszanki smażonych ryb), czy potajes (potrawy z duszonej fasoli). Z Andaluzji pochodzą tapas – przekąski obecnie podawane w całej Hiszpanii. Wywodzą się z tradycji, gdy na kieliszku wina kładziono kawałek szynki lub sera, by do środka nie wpadła mucha. Od tych czasów tapas przeszły ewolucję, a bary i restauracje prześcigają się w wymyślaniu nowych odmian tapas. Na południu Hiszpanii tapas podawane są na ogół za darmo, w innych rejonach Hiszpanii za przekąski zwykle trzeba płacić i można je zamawiać w trzech rozmiarach: pincho (kęs), tapa (przekąska) oraz racion (pełen talerz).
Estramadura to teren słynący z jamon iberico – bardzo drogiej szynki z czarnych świń iberyjskich, swobodnie się pasących i jedzących kasztany oraz żołędzie.
W Asturii preferuje się proste, wiejskie dania jak duszona fasola, czy kilkadziesiąt gatunków sera. Dla Galicji charakterystyczne są ryby, wołowina przyrządzana na wiele sposobów i dania przyprawiane ostrą papryką. W głębi lądu jada się brzoskwinie i gruszki zaprawiane w czerwonym winie, duszone warzywa, słodkie i ostre odmiany czerwonej papryki i pomidorów. Potrawy z rejonu Morza Śródziemnego obfitują w warzywa z pieca i ryby pieczone w soli.
Z Walencji wywodzi się robiona na setki sposobów paella. W środkowej części Hiszpanii przyrządza się dania z młodych zwierząt, np. cochillino (młodziutkie prosię karmione tylko mlekiem), z Galicji pochodzi ośmiornica po galicyjsku. Queso manchego to najpopularniejszy w Hiszpanii ser owczy z La Manchy. Minorka jest znana z homarów, Majorka ze zwijanych ciast (ensaimada).
Hiszpanie nade wszystko cenią sobie wina bez których nie może obejść się żaden posiłek. Szklaneczka wina w barze kosztuje od 0,30 do 0,70 €, w restauracji - butelka od 1,80 do 2,10 €. Pije się wino czerwone (tinto), białe (blanco) czy różowe (rosado). Najczęściej spotykanym gatunkiem butelkowym jest Valdepeńa z Nowej Kastylii i Rioja, z okolic Logrońo. Obydwa gatunki pija się w całej Hiszpanii. Ponadto są dziesiątki gatunków regionalnych; do najlepszych należą wina katalońskie (Bach, Sangre del Torro i wino musujące Cava) oraz galicyjskie (Ribeiro, Fefińanes i Albarińo).
Sangría natomiast to mieszanka czerwonego wina, lemoniady, cukru oraz kawałków owoców. Innym napojem jest Agua de Valencia, orzeźwiająca mieszanka cava (wina musującego) z sokiem pomarańczowym.
Większość piw hiszpańskich (cerveza) jest butelkowanych. Popularne gatunki to San Miguel, Cruzcampo i Águila.
Sherry jest produkowane w Jerez de la Frontera (Andaluzja) oraz w pobliskich miastach Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María. Pale fino jest wytrawne i lekkie, amontillado (leżakowane fino) ma mocny smak, oloroso jest mocne i czerwone.
Opcja tylko dla zalogowanych
Wybrana opcja dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych użytkowników. Zarejestruj się już teraz, szybko, łatwo i za darmo!