Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Hiszpanii

Hiszpania jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza. Są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas). W kuchni wykorzystuje się również wiele rodzajów warzyw, oliwę z oliwek, charakterystyczne dla tego kraju są podsuszane wędliny, czy suszone na słońcu szynki. Jada się sporo mięsa jagnięcego i króliczego.


Również każdy z regionów posiada charakterystyczne dla siebie potrawy. W Andaluzji popularne są gaspacho, czyli chłodniki i zupa migdałowa. Region ten jest też ojczyzną pescadito frito (mieszanki smażonych ryb), czy potajes (potrawy z duszonej fasoli). Z Andaluzji pochodzą tapas – przekąski obecnie podawane w całej Hiszpanii. Wywodzą się z tradycji, gdy na kieliszku wina kładziono kawałek szynki lub sera, by do środka nie wpadła mucha. Od tych czasów tapas przeszły ewolucję, a bary i restauracje prześcigają się w wymyślaniu nowych odmian tapas. Na południu Hiszpanii tapas podawane są na ogół za darmo, w innych rejonach Hiszpanii za przekąski zwykle trzeba płacić i można je zamawiać w trzech rozmiarach: pincho (kęs), tapa (przekąska) oraz racion (pełen talerz).

Estramadura to teren słynący z jamon iberico – bardzo drogiej szynki z czarnych świń iberyjskich, swobodnie się pasących i jedzących kasztany oraz żołędzie.

W Asturii preferuje się proste, wiejskie dania jak duszona fasola, czy kilkadziesiąt gatunków sera. Dla Galicji charakterystyczne są ryby, wołowina przyrządzana na wiele sposobów i dania przyprawiane ostrą papryką. W głębi lądu jada się brzoskwinie i gruszki zaprawiane w czerwonym winie, duszone warzywa,  słodkie i ostre odmiany czerwonej papryki i pomidorów. Potrawy z rejonu Morza Śródziemnego obfitują w warzywa z pieca i ryby pieczone w soli.

Z Walencji wywodzi się robiona na setki sposobów paella. W środkowej części Hiszpanii przyrządza się dania z młodych zwierząt, np. cochillino (młodziutkie prosię karmione tylko mlekiem), z Galicji pochodzi ośmiornica po galicyjsku. Queso manchego to najpopularniejszy w Hiszpanii ser owczy z La Manchy. Minorka jest znana z homarów, Majorka ze zwijanych ciast (ensaimada).

Hiszpanie nade wszystko cenią sobie wina bez których nie może obejść się żaden posiłek. Szklaneczka wina w barze kosztuje od 0,30 do 0,70 €, w restauracji - butelka od 1,80 do 2,10 €. Pije się wino czerwone (tinto),  białe (blanco) czy różowe (rosado). Najczęściej spotykanym gatunkiem butelkowym jest Valdepeńa z Nowej Kastylii i Rioja, z okolic Logrońo. Obydwa gatunki pija się w całej Hiszpanii. Ponadto są dziesiątki gatunków regionalnych; do najlepszych należą wina katalońskie (Bach, Sangre del Torro i wino musujące Cava) oraz galicyjskie (Ribeiro, Fefińanes i Albarińo).

Sangría natomiast to mieszanka czerwonego wina, lemoniady, cukru oraz kawałków owoców. Innym napojem jest Agua de Valencia, orzeźwiająca mieszanka cava (wina musującego) z sokiem pomarańczowym.
Większość piw hiszpańskich (cerveza) jest butelkowanych. Popularne gatunki to San Miguel, Cruzcampo i Águila.

Sherry jest produkowane w Jerez de la Frontera (Andaluzja) oraz w pobliskich miastach Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María. Pale fino jest wytrawne i lekkie, amontillado (leżakowane fino) ma mocny smak, oloroso jest mocne i czerwone.


Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.23
USD
3.59
CHF
3.63
GBP
4.76
Średnie kursy, 21-11-2017
Żródło: NBP