Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Armenii

Kuchnia Armenii wywodzi się z kuchni starożytnej Azji i liczy jakieś trzy tysiące lat. Ormianie wiele potraw do dziś przygotowują niemal tak, jak ich przodkowie przyrządzali je w IX-XI wieku przed naszą erą! A ich przodkowie wiedzieli co robią, bowiem w prostej linii wywodzą się od biblijnego Noego – tego od Arki, która osiadła na górze Ararat.



Ormiańska kuchnia jest wyjątkowa, bardzo zdrowa i bardzo różnorodna. Przyrządzanie potraw wymaga wiele wysiłku i zabiera sporo czasu. Ale warto go poświęcić! Nagrodą jest eksplozja wyjątkowych smaków i wspaniały widok potraw.


Co jeść w Armenii?


  • Zupa hasz - jest bardzo ciekawa, bo proces jej przygotowania zajmuje ponad dobę! Jada się ją około godziny 5-6 rano, a potem cały dzień trawi. Na początek moczy się byczą nóżkę 12 godzin w wodzie, potem gotuje się ją w czterech kolejnych wodach, a  w ostatniej aż 12 godzin. Przyprawia się solą i czosnkiem i podaje z chlebkiem, zwanym lawasz
  • Ddmapur - zupa z dynią i klopsikami
  • Lawasz - cienki chlebek, przypominający placek - to narodowe danie Armenii. To najważniejsza rzecz w życiu każdego Ormianina. Ormianie nie mówią, że idą jeść śniadanie, obiad, czy kolację – idą jeść chleb! Na śniadanie lub lunch spożywają go z serem i maconi (ormiański jogurt), w towarzystwie winogron lub pomidorów. Lawasz wypieka się w piecu, zwanym tonir.
  • Chleb z ziołami (Zhangaliow hac) - to najpopularniejsze danie w Nagorno Karabachu. Nie spotyka się go w kuchni innych regionów Armenii. To prawie rytualna potrawa. Po jej upieczeniu krewni spotykają się ze sobą by porozmawiać, omówić rodzinne sprawy. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Szczególnie spożywany jest w okresie Wielkiego Postu. Używa się do niego 20 różnych dzikich i ogrodowych ziół.
  • Tolma - danie nieco podobne do naszych gołąbków, ale zawijane w specjalnie przygotowane liście winogron.
  • Qjufta - gotowane klopsy ze zmielonej na mus wołowiny, doprawionej cebulką, mlekiem, jajkami i koniakiem lub wódką
  • Chorowac - szaszłyk z wieprzowiny lub baraniny oraz bakłażana i pomidora
  • Adżapsandal - zapiekanka z bakłażana z papryką, ziemniakami
  • Ryż z rodzynkami - na specjalne święta formowany na kształt góry Ararat
  • Basturma - surowe mięso przechowywane w solance pod ciężarem, przyprawione ziołami suszy się tygodniami
  • Macun - gęst, smaczny jogurt


Co pić w Armenii?


  • Ararat – jedyna na świecie brandy sprzedawana jako koniak
  • Tutowka - mocna wódka (50-70 proc.) uzyskiwana z owoców morwy. Najlepsze leżakują kilka lat w dębowych beczkach. Rozsądne codzienne spożycie tutowki ma właściwości zdrowotne. Słynna długowieczność mieszkańców Górnego Karabachu tłumaczona jest właśnie regularnym spożyciem tutowki.
  • Wina, a szczególnie bardzo smaczne wino z granatów.
  • Tan - to napój przygotowywany z rozcieńczonego wodą macun. Dodaje się do niego soli.

► Ciekawe przepisy oraz więcej o kuchni Armenii przeczytacie w blogu Diany Volokhovej, finalistki II edycji Masterchefa, www.smakarmenii.pl

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.54
CHF
3.61
GBP
4.72
Średnie kursy, 25-11-2017
Żródło: NBP