Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Wrzesień 2017
pn wt śr cz pt sb nd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Tajlandii

Tajska kuchnia uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Choć kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej, to jednak oryginalne składniki stosowane w Tajlandii sprawiają, że jest bardziej pikantna, ma inny i bardzo oryginalny smak.



Te oryginalne tajskie składniki to mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, liście limonki i imbir. Dzięki nim
Uliczne stoisko z jedzeniem w Tajlandii
  Popularne w Tajlandii stoisko z jedzeniem na ulicy
  Źródło: Wikipedia, fot. MOs810, licencja CC-BY-SA 3.0
  kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna. Powszechnie używa się papryki i mocno pikantnego chilli, za sprawą których potrawy są bardziej pikantne niż w innych azjatyckich krajach. Popularnym dodatkiem do dań  jest ostry sos curry. Tajowie robią w nim mięso, ryby, warzywa.

Podstawą tajskiej kuchni jest ryż robiony chyba na tysiąc sposobów - bywa gotowany, na parze, smażony, jako kleik... Jest dodatkiem do mięsa i ryb, ale bywa też daniem samym w sobie - podawany na przykład z sosem sojowym lub rybnym. Używa się również sporo makaronu sojowego lub ryżowego. Najbardziej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest  Tom Yam - ostro-kwaśna zupa przygotowana na bazie rosołu z krewetkami lub kurczakiem z dodatkiem m.in. trawy cytrynowej, chilli i czasem mleka kokosowego.

Tajska kuchnia nie jest jednorodna - nieco inne potrawy jada się na północy i inne na południu. Północ to dania mniej ostre. Jada się tu więcej mięsa (głównie wieprzowiny, a mniej owoców morza). Na południu króluje kokos, a dokładniej jego mleczko dodawane do wielu dań. Z kokosa wytwarzany jest też olej o charakterystycznym smaku, na którym smaży się potrawy. Na talerzach królują owoce morza, skorupiaki, ryby, homary, kałamarnice. Wschód Tajlandii to z kolei dania dla nas egzotyczne - tu spróbować można żab w sosie, czy też grillowanych lub smażonych owadów (smakują jak nasze chipsy).

W Tajlandii można do syta najeść się owoców - są bardzo smaczne i soczyste. Poza jabłkami, czy arbuzami jest tu sporo owoców egzotycznych, m.in. gujawy, papai, kantalupy, mangostanu, rambutana. Na szczególne miejsce zasługuje durian, nazywany królem owoców - kolczasta zielona lub brązowawa kulka. To owoc, którego przekreślony wizerunek znajdziesz w wielu miejscach z napisem "no durians". Powodem niechęci do konsumpcji tego owocu w miejscach publicznych jest jego zapach, przypominający zgniłe jaja lub stare mięso. Zupełnym przeciwieństwem jego zapachu jest doskonały smak.

W Tajlandii można wyżywić się tanio i smacznie, jadając na ulicy. Rozstawiane wzdłuż chodników wózki oferują pełne menu - od grillowanych kurczaków, czy owoców morza przez zupy po pokrojone owoce. W restauracjach podaje się dania w dużych wspólnych miskach, oprócz tego każdy dostaje miseczkę ryżu. Najpierw nakłada się na swój talerz ryż, a następnie kolejne potrawy. Ryż jest najważniejszy, wszystko inne to dodatki do niego, zwane nawet kap kao, czyli "do ryżu". Poza tym ryż do tajskich potraw jest bardzo praktyczny - neutralizuje bardzo ostry samk niektórych potraw.

Uwaga! Tajskie dania jada się łyżką i widelcem, a nie pałeczkami. Pałeczki są stosowane przy jedzeniu makaronu. Widelec jednak służy wyłącznie do nałożenia sobie potrawy na łyżkę. Za nietakt uchodzi  pakowanie nim sobie kęsów jedzenia do ust. Widelec trzyma się w lewej ręce, a łyżkę w prawej. Nóż nie jest potrzebny, bo potrawy otrzymuje się pokrojone. Wiele potraw jada się palcami - np. z kleistego ryżu robi się kulki i macza w sosach. Podając lub odbierając talerz należy to robić wyłącznie prawą ręką. Lewa uważana jest za nieczystą. Trzeba też uważać, by nie robić tego nad czyjąś głową. Głowa uważana jest za najważniejszą część ciała.


Kilka ciekawych tajskich potraw:

Phat Thai - narodowa potrawa Tajlandii - makaron ryżowy z krewetkami, jajkiem, warzywami z orzeszkami ziemnymi
Tom Yam -
najbardziej znana tajska zupa z krewetkami, trawą cytrynową, chili i pomidorami, podawana w kociołku
Khao Thom
- kleik ryżowy jadany przez Tajów na śniadanie. Jada się je z surowym jajkiem, które ścina się po wbiciu do gorącego ryżu. Jako dodatek stosuje się papryczki chili w occie ryżowym.
Khao Phat - ryż smażony z kawałkami mięsa, warzywami i jajkiem
Yam Talay - gotowane owoce morza podawane na ciepło na sałacie
Kuay Tiew Naam - zupa z makaronem i kulkami mięsnymi. Makaron jada się pałeczkami
Geng Kiew Waan - zielone curry z mięsem gotowanym w mleczku kokosowym z zielonym chilli
Bhami Heng Moo Daeng - makaron z plastrami wołowiny
Moo Saap Bai Krapaw - smażona wieprzowina z bazylią
Bami - makaron jajeczny z mięsem i warzywami
Hoi Maeng Pu Op Mo Din - małże w sosie kokosowym
Ho Mok Khai Pla - gołąbki z rybiej ikry
Ho Mok Talay - zapiekanka z owoców morza
Peng penang - pikantne curry z kurczaka z krewetkami, papryczką chili i bazylią
Kai Yang - kurczak pieczony w ziołach i miodzie
Phat Pak Bung - smażone płatki lilii
Som Tam - sałatka z papai z chili - bardzo popularna w Tajlandii - często jadana z kawałkami kurczaka
Khao Niaw Mamuang - mango z ryżem i kremem kokosowym


Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.27
USD
3.56
CHF
3.70
GBP
4.83
Średnie kursy, 21-09-2017
Żródło: NBP