Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Maj 2018
pn wt śr cz pt sb nd
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.


Co jeść, co pić w Bośni i Hercegowinie

Bałkańska kuchnia ma wiele do zaoferowania i smakuje orientalnie. Jest efektem połączenia wielu kultur, choć dominujący wpływ miała na nią kuchnia turecka. I trudno się dziwić, bowiem Imperium Osmańskie panowało na tych ziemiach przez kilka wieków. Co więc ciekawego możemy zjeść i wypić w Bośni i Hercegowinie?



Co zjeść?

  • Cevapčići - grilowane wałeczki z mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub cielęcego w chlebku  pita, podawane z pokrojoną cebulką z dodatkiem kajmaku - lekko kwaskowego kremu z mleka
  • Burek - podobne do francuskiego ciasto faszerowane różnym nadzieniem (m.in. serem, mięsem, ziemniakami). Burek jest nazwą potrawy, jednak w Bośni  i Hercegownie ma on wiele odmian i nazw. I tak: ciasto faszerowane serem to sirnica, ziemniakami – krompiruša,  szpinakiem – zeljenica. Burek jest tani, sprzedawany w piekarniach całą dobę, można nim skutecznie zabić głód. Jednak dbający o linię powinni uważać - jest tłusty i zawiera sporo kalorii.
  • Pljeskavica - to rodzaj naszego schabowego. Podawana jest z ziemiakami lub frytkami i surówką. Często dodaje się do niej ajvar - pastę warzywna z papryki z dodatkiem pomidorów, bakłażanów, marchwi i czosnku. Ajvar ma dwie opcje - łagodną i ostrą.
  • Dolma sogan - rodzaj naszych gołąbków, ale zamiast kapusty owiniętych w ...cebulę
  • Lomac - gulasz mięsno-warzywny
  • Fronda sutlac - słodki pudding ryżowy
  • Rahat lokum - słodka galaretka podawana zwykle z kawą. Bywają różne odmiany - z orzechami, różane, posypane wiórkami kokosowymi.
  • Baklava - coś na kształt ciasta francuskiego, składającego się z kilku warstw - przekładanego m.in. orzechami, miodem, polewane słodkim syropem. Warto ją połączyć z gorzką bośnicką kawą, bo inaczej może kompletnie zemdlić. W Bośni i Hercegownie w ogóle jada się dużo słodkich potraw.

Co pić?

Kawę, kawę i jeszcze raz kawę. Tradycyjna bośniacka kawa podawana jest na małej tacy. Na niej,  oprócz malutkiej filiżanki, dostaniecie szklankę wody, dżezwę - tygielek z mocną, czarną kawą oraz kostkę rahat lokum - słodkiej galaretki.

Czarna herbata, do jakiej jesteśmy w Polsce przwyczajeni, nie jest w Bośni i Hercegownie zbyt popularna. Jeśli już,  pije się herbatę owocową lub miętę i to raczej będąc chorym.

Wysokoprocentowym trunkiem jest tu rakija - wódka o smaku bimbru wytwarzana z gruszek, śliwek, jabłek lub winogron.

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.28
USD
3.62
CHF
3.63
GBP
4.88
Średnie kursy, 23-05-2018
Żródło: NBP