Co jeść, co pić we Włoszech
Kuchnia włoska należy do najzdrowszych w Europie. Oparta jest na rybach, jarzynach, świeżych owocach i ziołach. Potrawy w poszczególnych regionach Włoch różnią się jednak między sobą.
W kuchni Piemontu występują wyraźne wpływy kuchni francuskiej, w Górnej Adydze - austriackiej, a w Kalabrii - greckiej. Charakterystyczne dla Piemontu są potrawy z bażanta, zająca i trufli. Stąd pochodzi zabaglione – gorący deser z cukru, wina i żółtek. Lombardia słynie z risotto alla Milanese, minestrone (gęstej zupy jarzynowej), panettone ( babki bożonarodzeniowej), w Trydnecie–Górnej Adydze popularne są zawiesiste zupy i pierożki. W Umbrii – pieczona wołowina i czarne trufle. W Toskanii – dziczyzna i kasztany. Z Neapolu pochodzi pizza i ser mozarella.
Posiłek zaczyna się zwykle od antipasto – przystawki, składającej się z zimnych mięs, sałatek jarzynowych, owoców morza, czy serów. Popularna jest też prosciutto – gotowana lub wędzona szynka. Kolejne danie to il primo – zwykle zupa, makaron lub risotto. Makarony mogą przybierać różne kształty. Cannelloni to szerokie rurki do nadziewania, farfale to kokardki, tagiatelle - to wstążki, penne – rurki, a ravioli i tortellini to małe pierożki.
Drugie danie – Il secondo natomiast to kawałek mięsa lub ryby podawany bez dodatków. Na koniec podaje się owoce lub sery.
Śniadanie Włochów to na ogół cappuccino i brioche lub cornetto – bułka francuska nadziewana czekoladą lub dżemem. Na przekąskę w ciągu dnia można zjeść panini – kanapkę z dodatkami.
Bardzo popularne i smaczne są lody (gelato). Największy wybór jest w gelateriach. Poza tym prawie wszędzie na deser są do wyboru świeże owoce (frutta) i legumina (dolci).
Kawa
Kawa to, obok wina, najpopularniejszy napój we Włoszech. Jest jej wiele rodzajów. Espresso parzona pod ciśnieniem. Capuccino – mieszany napój na bazie espresso, składający się w 1/3 z kawy i 2/3 mleka. Caffe Latte – też na bazie espresso – mieszanka 3/4 mleka i 1/4 espresso. Caffe Macchiato – tzw. "brudna kawa" poplamiona tylko nieco mlekiem. Ristretto - podobne do espresso, z tą różnicą, że do ristretto używa się dwa razy mniejszej ilości wody. Affogato – czyli lody w gorącej kawie. Mokka – składająca się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego mleka oraz czekolady.Wino
Włoskie wina uznawane są za jedne z lepszych na świecie. Potwierdzeniem pochodzenia (ale nie jakości) wina jest we Włoszech system DOC (Denominazione d'Origne). Symbol DOC na etykiecie oznacza, że wino wyprodukowane zostało zgodnie z normami przewidzianymi dla danego regionu. Wprowadzenie DOC przyczyniło się do poprawy jakości włoskich win, co nie oznacza, że innych pić nie można. Te inne oznaczone są napisem "Vino da tavola" na etykiecie.
Oliwa - Olio d'Oliva
Najlepsze oliwki, z których powstaje włoska oliwa, rosną w Ligurii, Toskanii, Umbrii, a przede wszystkim w Apulii. Apulia to jeden z największych producentów oliwy z oliwek we Włoszech. Istnieje tu wiele turystycznych szlaków oliwnych Strade dell'Olio.GDZIE JEŚĆ, GDZIE PIĆ
We Włoszech posiłki jada się w lokalach o nazwie trattoria – to tańsze miejsca z potrawami domowymi oraz w ristorante – eleganckie restauracje z białymi obrusami.Poza tym jest cała gama pizzerii. Mogą mieć charakter prosty, gdzie sprzedaje się pizzę na wynos oraz elegancki z pełną obsługą. Najprostsza pizza kosztuje około 5 euro. We Włoszech jest przyjęte jedzenie pizzy bez sztućców.
Warto wejść też do lokalu, zwanych spaghetteria, oferujących proste i niedrogie dania mączne. Są też osterie. W założeniu mają być tradycyjnymi baro-restauracjami, jednak praktyka pokazuje, że nie zawsze takie są.
Miłośnicy wina poszukać powinni enoteki.
W barach rachunek wyniesie mniej, jeśli pije się na stojąco, nie siadając przy stoliku. Jeszcze drożej będzie nas kosztował posiłek spożywany w ogródku.
Opcja tylko dla zalogowanych
Wybrana opcja dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych użytkowników. Zarejestruj się już teraz, szybko, łatwo i za darmo!