Co jeść, co pić w Serbii
Na obecną kuchnię Serbii składają się kuchnie kilku narodów - dominują jednak smaki słowiańskie i orientalne. Największy wpływ na kuchnię serbską miały kuchnie: turecka, austro-węgierska i środziemnomorska. Potrawy serbskie to przede wszystkim dania z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw. Dlatego, jeśli jesteś wegetarianinem Serbia raczej nie będzie dobrym miejscem dla ciebie.
Większość Serbów spożywa trzy posiłki dziennie: śniadanie, lunch (najbardziej obfity) i kolację. Do potraw rzadko stosuje się zioła, najczęściej używa się czarnego pieprzu, zmielonej papryki, a do zup - natki pietruszki. Czasami ziela angielskiego, liścia laurowego i goździków.
W kuchni serbskiej dominują mięsa mielone, gulasze, mięsa wędzone, nadziewane warzywa, kebaby. Ryby jada się grillowane lub smażone, albo w postaci zupy rybnej, która jest tu popularna. Chleb i sałatki jada się na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego. Na deser spożywa się owoce, orzechy i ciasta.
CO JEŚĆ W SERBII?
Spędzając czas w Serbii koniecznie spróbować trzeba lokalnych potraw. Nawet kawa, hamburgery, czy pizza smakują tu inaczej. W dodatku ceny w restauracjach są przystępne. UWAGA! Kelnerzy rzadko przynoszą rachunki z własnej woli, trzeba ich zażądać! Inaczej możesz zapłacić dwa razy większy rachunek. Czego więc warto spróbować:
- Burek - to najpopularniejsze danie śniadaniowe w Serbii, choć burki jada się tak naprawdę o każdej porze dnia i nocy. W Nišu odbywają się nawet jedyne na Bałkanach zawody w robieniu burka - Burekdžijada, a brytyjska gazeta The Guardian umieściła serbskiego burka na 5. miejscu listy najlepszych fast foodów świata. Serbski burek to ciasto wypełnione serem lub mięsem mielonym i warzywami lub bez niczego. Bywa też wersja słodka. Je się go na ciepło, najczęściej z jogurtem. Ponoć pierwszego burka zrobił w Serbii już w 1498 roku Turek, niejaki Mehmed Oğlu. Burki są też bardzo popularne też w Bośni i Hercegowinie, choć tam są nieco inne.
- Ćevapčići - niewielkie wałeczki z różnego rodzaju mięs mielonych są tu najbardziej popularne. Jada się je z plastrami cebuli i ciepłym pieczywem.
- Pljeskavica - również bardzo popularne danie - to przodek popularnego hamburgera. To mielone mięso przyprawione na ostro i grillowane jak befsztyk.
- Sarma - liście kapusty lub winogron faszerowane mielonym mięsem, podobne do naszych gołąbków
- Podvarak - pieczone mięso z kiszoną kapustą
- Musaka - mielona wieprzowina lub wołowina zapiekana z jajkami i ziemniakami
- Gibanica - kawałki ciasta zapiekane z jajkami, serem
- Proja - chlebek kukurydziany
- Ser Pule - niekoniecznie zachęcamy, by go jeść, bowiem to najdroższy ser świata. Wytwarzany jest według sekretnej receptury w rezerwacie Zasavica (50 km na zachód od Belgradu). Do jego produkcji wykorzystywane jest mleko specjalnego gatunku bałkańskich oślic, dojonych ręcznie. Do wytworzenia 1 kilograma sera potrzeba ok. 25 litrów mleka. Ser kosztuje około 4 tysięcy zł za kilogram.
- Baklawa - choć pochodzi z Turcji, w Serbii jest bardzo popularna. To bardzo słodkie ciasto z miodem, orzechami i migdałami. Na deser popularne są też pity z jabłkami, wiśniami, ciastka z kaszy manny, rogaliki waniliowe.
- Slatko - przygotowywany z owoców rodzaj marmolady - bardzo słodki
CO PIĆ W SERBII?
- Sljivovica (brandy ze śliwek) oraz lozovača (brandy z winogron) oba domowej roboty - to najpopularniejsze alkohole w Serbii
- Wina - wybór nie jest duży. Dobre wina w Serbii są znacznie droższe niż w krajach Unii Europejskiej
- Kawa - parzona jest na sposób turecki - bardzo mocna, podawana w malutkich filiżankach i bardzo słodka
- Piwo - nie jest popularne poza granicami Serbii, jest bowiem produkowane tylko na rynek krajowy. Sprzedawane jest w półlitrowych butelkach lub puszkach, butelki o pojemności 0,33 litra to rzadkość w sklepach. Spotyka się je w barach i restauracjach. Obecnie kupić też można piwo w 1,5-, 2- lub 2,5- litrowych plastikowych butelkach - jest tańsze od tego w butelkach o mniejszej pojemności. Ciemne piwo jest rzadkością. Najpopularniejsze marki piwa to: "Jelen" i "Lav". Piwo w szklanych butelkach kosztuje ok. 45 dinarów (ok. 0,5 euro za litr), w plastikowych o większej pojemności ok. 35 dinarów (0,4 euro za litr). Piwo w pubie kosztuje ok. 150 dinarów za litr (ok. 1,7 euro).
Opcja tylko dla zalogowanych
Wybrana opcja dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych użytkowników. Zarejestruj się już teraz, szybko, łatwo i za darmo!