Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Serbii

Na obecną kuchnię Serbii składają się kuchnie kilku narodów - dominują jednak smaki słowiańskie i orientalne. Największy wpływ na kuchnię serbską miały kuchnie: turecka, austro-węgierska i środziemnomorska. Potrawy serbskie to przede wszystkim dania z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw. Dlatego, jeśli jesteś wegetarianinem Serbia raczej nie będzie dobrym miejscem dla ciebie.



Większość Serbów spożywa trzy posiłki dziennie: śniadanie, lunch (najbardziej obfity) i kolację. Do potraw rzadko stosuje się zioła, najczęściej używa się czarnego pieprzu, zmielonej papryki, a do zup - natki pietruszki. Czasami  ziela angielskiego, liścia laurowego i goździków.

W kuchni serbskiej dominują mięsa mielone, gulasze, mięsa wędzone, nadziewane warzywa, kebaby. Ryby jada się grillowane lub smażone, albo w postaci zupy rybnej, która jest tu popularna. Chleb i sałatki jada się na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego. Na deser spożywa się owoce, orzechy i ciasta.


CO JEŚĆ W SERBII?


Spędzając czas w Serbii koniecznie spróbować trzeba lokalnych potraw. Nawet kawa, hamburgery, czy pizza smakują tu inaczej. W dodatku ceny w restauracjach są przystępne. UWAGA! Kelnerzy rzadko przynoszą rachunki z własnej woli, trzeba ich zażądać! Inaczej możesz zapłacić dwa razy większy rachunek. Czego więc warto spróbować:

  • Burek - to najpopularniejsze danie śniadaniowe w Serbii, choć burki jada się tak naprawdę o każdej porze dnia i nocy. W Nišu odbywają się nawet jedyne na Bałkanach zawody w robieniu burka -   Burekdžijada, a brytyjska gazeta The Guardian umieściła serbskiego burka na 5. miejscu listy najlepszych fast foodów świata. Serbski burek to ciasto wypełnione serem lub mięsem mielonym i warzywami lub bez niczego. Bywa też wersja słodka. Je się go na ciepło, najczęściej z jogurtem. Ponoć pierwszego burka zrobił w Serbii już w 1498 roku Turek, niejaki Mehmed Oğlu. Burki są też bardzo popularne też w Bośni i Hercegowinie, choć tam są nieco inne.
  • Ćevapčići - niewielkie wałeczki z różnego rodzaju mięs mielonych są tu najbardziej popularne. Jada się je z plastrami cebuli i ciepłym pieczywem.
  • Pljeskavica - również bardzo popularne danie - to przodek popularnego hamburgera. To mielone mięso przyprawione na ostro i grillowane jak befsztyk.
  • Sarma - liście kapusty lub winogron faszerowane mielonym mięsem, podobne do naszych gołąbków
  • Podvarak - pieczone mięso z kiszoną kapustą
  • Musaka - mielona wieprzowina lub wołowina zapiekana z jajkami i ziemniakami
  • Gibanica - kawałki ciasta zapiekane z jajkami, serem
  • Proja - chlebek kukurydziany
  • Ser Pule - niekoniecznie zachęcamy, by go jeść, bowiem to najdroższy ser świata. Wytwarzany jest według sekretnej receptury w rezerwacie Zasavica (50 km na zachód od Belgradu). Do jego produkcji wykorzystywane jest mleko specjalnego gatunku bałkańskich oślic, dojonych ręcznie. Do wytworzenia 1 kilograma sera potrzeba ok. 25 litrów mleka. Ser kosztuje około 4 tysięcy zł za kilogram.
  • Baklawa - choć pochodzi z Turcji, w Serbii jest bardzo popularna. To bardzo słodkie ciasto z miodem, orzechami i migdałami. Na deser popularne są też pity z jabłkami, wiśniami, ciastka z kaszy manny, rogaliki waniliowe.
  • Slatko - przygotowywany z owoców rodzaj marmolady - bardzo słodki

CO PIĆ W SERBII?


  • Sljivovica (brandy ze śliwek) oraz lozovača (brandy z winogron) oba domowej roboty - to najpopularniejsze alkohole w Serbii
  • Wina - wybór nie jest duży. Dobre wina w Serbii są znacznie droższe niż w krajach Unii Europejskiej
  • Kawa -  parzona jest na sposób turecki - bardzo mocna, podawana w malutkich filiżankach i bardzo słodka
  • Piwo - nie jest popularne poza granicami Serbii, jest bowiem produkowane tylko na rynek krajowy. Sprzedawane jest w półlitrowych butelkach lub puszkach, butelki o pojemności 0,33 litra to rzadkość w sklepach. Spotyka się je w barach i restauracjach. Obecnie kupić też można piwo w 1,5-, 2- lub 2,5- litrowych plastikowych butelkach - jest tańsze od tego w butelkach o mniejszej pojemności. Ciemne piwo jest rzadkością. Najpopularniejsze marki piwa to:  "Jelen" i "Lav". Piwo w szklanych butelkach kosztuje ok. 45 dinarów (ok. 0,5 euro za litr), w plastikowych o większej pojemności ok. 35 dinarów (0,4 euro za litr). Piwo w pubie kosztuje ok. 150 dinarów za litr (ok. 1,7 euro).

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.58
CHF
3.62
GBP
4.75
Średnie kursy, 23-11-2017
Żródło: NBP