Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić na Cyprze

Kuchnia Cypru jest podobną do greckiej kuchnią śródziemnomorską. Ale nie jest taka sama. Jest nieco lżejsza niż grecka i mieszają się w niej smaki azjatyckie i Środkowego Wschodu.


 W jedzeniu dominują ziarna, rośliny strączkowe, mieszanki aromatycznych ziół, świeże warzywa i owoce, a także ryby robione na wiele sposobów, owoce morza, chude mięso i drób, oliwa z oliwek oraz wino. Jada się tu figi, orzechy, pestki słonecznika, zielone i czarne oliwki, czosnek.

Najpopularniejsze dania na Cyprze:

  • Ser Halloumi - jest półtwardy, produkowany z mleka owczego z dodatkiem mięty i fantastycznie smakuje grillowany lub smażony. Może być też świetną przystawką wraz z sałatką, doskonale też nadaje się do makronów i pierożków. Dobry jest do pizzy, świetnie smakuje w zupie - słowem nadaje się do wszystkiego. Halloumi jest słony i bardzo trwały - można go przechowywać nawet rok.
  • Ser Anari - miękki biały ser, podobny do ricotty. Może być jedzony zarówno jak posolony twarożek, jak i na słodko np. z miodem. Może być też dodatkiem do makaronu.
  • Lountza to wędzone i marynowane kawałki wieprzowiny.
  • Keftedes to kuleczki z mięsa.
  • Loukanika to wędzone cypryjskie kiełbaski.
  • Afelia - wieprzowina gotowana w czerwonym winie.
  • Ussakas - pasztecik z warstw siekanego mięsa, ziół i warzyw.
  • Stifado - cebulowy gulasz z wołowiny.



Co pić na Cyprze

Wino, wino i jeszcze raz wino... Jest wyśmienite. Do najsłynniejszych cypryjskich win należy Commandaria, której receptura pamięta czasy Ryszarda Lwie Serce. Warto ją kupić jak pamiątkę z Cypru.

Więcej co kupić i za ile na Cyprze

Commandaria Alasia to najstarsze wino, które  fermentuje w glinianych kadziach, by w naturalny sposób wytworzyć 15% alkoholu. Legenda głosi, że sułtan Sulejman II podbił w 1571 r. wyspę, właśnie po to, by... zdobyć Commandarię.

Będąc na Cyprze warto przejść się Szlakiem Winnym Krasochoria Lemesou z Kolossi do Avdimou. To trasa wiodąca przez winarskie wioski dystryktu Limassol, zwane Krasochoria, czyli wioski winne.  Wina wytwarzane są tu z lokalnych odmian winogron Xynisteri i Mavro a także z odmian importowanych, takich jak Cabernet Sauvignon, Mataro, Grenache i Syrah.


Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.58
CHF
3.62
GBP
4.75
Średnie kursy, 23-11-2017
Żródło: NBP