Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Maj 2018
pn wt śr cz pt sb nd
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.


Co jeść, co pić na Słowacji

Bryndzové halušky (kluski z bryndzą) oraz vyprážaný syr, obowiązkowo z hranolkami (frytkami) i tatárską omáčką (sosem tatarskim) to najbardziej popularne słowackie dania narodowe. Ale będąc na Słowacji nie można nie spróbować doskonałych serów - słowackiej bryndzy, korbacików czy parenicy.


Co jeść na Słowacji?

Pierwszym wyrobem słowackim zarejestrowanym i chronionym przez Unię Europejską był Skalicky trdelnik - słodkie ciasto drożdżowe w kształcie walca, puste w środku. Kolejnymi: Slovenska bryndza, Slovenska parenica (Słowacka parzenica), Slovensky ostiepok (Słowacki oscypek), Tekovsky salamowy syr (Tekowski ser salami) oraz Oravsky korbacik - ser zawijany w waroczyk.

Tych potraw obowiązkowo trzeba spróbować będąc na Słowacji. Oprócz tego "warte grzechu" są gulasze, z których najpopularniejszy jest guláš bravčovy, czyli wieprzowy. Najlepiej smakuje w towarzystwie knedli polanych sosem.

Dużo satysfakcji dostarczy jedzenie pirohów. Różnią się w zależności od regionu, w którym je spożywamy.  Doskonałe są też palacinki - naleśniki, podawane na słodko, z dużą ilością owoców.


Co pić na Słowacji?

Dla miłośników złotego trunku z pianką, odpowiedź jest jasna - piwo! Słowackie piwa śmiało konkurują z piwami czeskimi uważanymi za jedne z lepszych w Europie. Najpopularniejsze słowackie piwa to: Martiner, Smädný mních i Zlatý Bažant.

Ale nie wszyscy wiedzą, że Słowacja to też kraj winem płynącym. Najbardziej znanym regionem słynącym z produkcji wina są Małe Karpaty, rozciągające się na północ i południowy wschód od Bratysławy, ale leżące od niej o przysłowiowy "rzut beretem". Przez ten region biegnie Małokarpacka Droga Winna (Malokarpatska Vinna Cesta), ostatnio jeden z bardziej popularnych produktów turystycznych Słowacji. Piwnice najlepiej zwiedzać i oddać się degustacji w listopadzie. Winna droga rozpoczyna się w winotece św. Urbana na bratysławskiej starówce i biegnie przez 57 piwnic w starych miastach m.in.: w Świętym Jurze, Pezinoku, Modrym.

Częściowo słowacki jest też tokaj! Nie ma się co dziwić, bo północna część regionu Tokaj leży nie na Węgrzech, a w Zemplinie Dolnym na Słowacji.

Dla tych, którzy nie gustują w procentowych trunkach, ciekawym napojem jest kofola – odmiana coli o lekko ziołowym smaku. Kofola sprzedawana jest wyłącznie na Słowacji i w Czechach. Jest tu ciągle głównym konkurentem coca-coli oraz pepsi.
Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.30
USD
3.66
CHF
3.69
GBP
4.90
Średnie kursy, 28-05-2018
Żródło: NBP