Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Wrzesień 2018
pn wt śr cz pt sb nd
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.


Co jeść, co pić w Liechtensteinie

Käsknöpfle, Tüarka-Rebel, Fondue i Raclette to tradycyjne potrawy, których warto popróbować  będąc w Liechtensteinie. Niestety, nie we wszystkich restauracjach w menu je znajdziemy.


Käsknöpfle to, podobne do naszych, lane kluski posypane przed podaniem serem. Cała tajemnica smaku tego tradycyjnego dania tkwi właśnie w serze. Stosuje się różne jego gatunki m.in. Rasskäse, Surakäse czy vorarlberski ser górski, dzięki czemu danie za każdym razem smakuje inaczej.

Fondue (z francuskiego fondre – topić się) jest popularnym daniem też w sąsiedniej Szwajcarii i w innych rejonach Alp. Przygotowywane jest z gorącego sera. Spożywanie fondue wiąże się z całym rytuałem. Jada się je zwykle w gronie znajomych zanurzając nabity na długi widelec chleb lub warzywo w gorącym, roztopionym serze. Danie składa się zwykle z dwóch gatunków serów  - ementalera i gruyere, białego wytrawnego wina i niewielkiej ilości wiśniówki.

Raclette natomiast przygotowuje się ze specjalnego gatunku górskiego sera,  który układany jest na małych patelniach i podgrzewany nad ogniem. Jedzenie tej potrawy zapoczątkowali szwajcarscy pasterze, którzy  piekli ser na gorących kamieniach wokół paleniska. Tüarka-Rebel z kolei to danie z kukurydzy.

Liechtenstein słynie z produkcji wyśmienitych win, które można degustować w Hofkellerei - książęcych piwnicach położonych kilka minut spacerkiem od centrum Vaduz. Winorośle sprowadzili do Liechtensteinu Rzymianie. W końcu XIX wieku wino było głównym towarem eksportowym Liechtensteinu. Dziś nie ma wioski, w której nie uprawia się winorośli. Rosną one nawet w Walser 800 metrów n.p.m.
Najpopularniejsze wina Liechtensteinu to: Herrgottsacker, Bendura, Campus Rheni, Vaduzer Süssdruck, Vaduzer Beerli, Eschner Feuergold, Triesner Kretzer, Schloss Gutenberg, Schaaner Ablass i Eschner Süssdruck.

Podziel się informacją:

Komentarze:

28.09.2010, 16:56

Miałam okazję degustować dwa wina w książęcych piwnicach - białe Chardonney i czerwone Pinot Noir. Były przepyszne. Pracujący tam Marc świetnie o nich opowiada. Jeśli kupicie w informacji turystycznej kartę "Liechtenstein all inclusive" za 25 CHF degustacja (i wiele innych atrakcji tego kraju) jest bezpłatna. My jeszcze na koniec "załapaliśmy" się na kieliszek doskonałej Grappy


1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com


Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.29
USD
3.64
CHF
3.80
GBP
4.81
Średnie kursy, 22-09-2018
Żródło: NBP