Blogi z podróży
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.

Co jeść, co pić w Chorwacji

Największe smakołyki kuchni chorwackiej to: znany w całej Europie pršut – wędzona szynka z Dalmacji lub Istrii, paški - słynny ser z wyspy Pag, lički - ser z rejonu Lika oraz kulen - tradycyjna wędzona kiełbasa i specjalność regionu Slavonii.



Proces produkcji kulenu trwa co najmniej 9 miesięcy. Obecnie kulen kupowany jest dla wyjątkowo ważnych gości albo dawany w prezencie przy specjalnych okazjach.

Skład obiadowych dań głównych w Chorwacji uzależniony jest od regionów. Do specjalności kontynentalnej części Chorwacji należą: indyk z blinami, zwanymi mlinci, pieczone młode prosię i jagnię. Na deser jada się często strudel z serem lub z owocami. W Dalmacji i na Primorju, na wyspach i na Istrii więcej jada się ryb i owoców morza, popularne jest też gotowane mięso jagnięce.

Bardzo popularne są krewetki, które są obowiązkowe w ofercie chorwackich restauracji. Najlepiej przyrządzane są na Kvarnerze. Natomiast miejscowość Mali Ston znana jest z najsmaczniejszych ostryg na świecie.

Do chorwackich rarytasów należą też trufle, które po raz pierwszy znaleziono w dolinie rzeki Mirny w 1929 roku. Najlepsze i najcenniejsze są białe trufle z Istrii. Największa trufla na świecie znaleziona został właśnie na Istrii i wpisana do księgi rekordów Guinessa. Znalazł ją 1999 roku specjalnie do tego celu szkolony pies. Trufla ważyła 1.31 kg.


CO PIĆ?

Będąc w Chorwacji koniecznie trzeba skosztować Maraschino - zadarskiego likieru, który w XVIII w. eksportowany był do prawie wszystkich krajów Europy, znajdował się także na stołach znanych władców takich jak król Jerzy IV, Napoleon Bonaparte, czy rosyjski car Mikołaj.

Zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Primorju oraz w Dalmacji uprawia się winorośl i produkuje wina. Nad morzem i na wyspach królują wina czerwone: merlot, cabernet, teran, opolo, dingač, plavac i postup oraz białe - muscat, malvazija, žlahtina.

W kontynentalnej części kraju pija się rizlinga, burgundac, czy traminac itp. Mocne gatunki to rakija i śliwowica.
Natomiast co roku 1 kwietnia w miejscowości Ludbreg w miejskiej fontannie zamiast wody pojawia się wino.
Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.31
USD
3.86
CHF
3.83
GBP
4.88
Średnie kursy, 24-05-2019
Żródło: NBP