Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.

Co jeść, co pić w Chorwacji

Największe smakołyki kuchni chorwackiej to: znany w całej Europie pršut – wędzona szynka z Dalmacji lub Istrii, paški - słynny ser z wyspy Pag, lički - ser z rejonu Lika oraz kulen - tradycyjna wędzona kiełbasa i specjalność regionu Slavonii.



Proces produkcji kulenu trwa co najmniej 9 miesięcy. Obecnie kulen kupowany jest dla wyjątkowo ważnych gości albo dawany w prezencie przy specjalnych okazjach.
Skład obiadowych dań głównych w Chorwacji uzależniony jest od regionów. Do specjalności kontynentalnej części Chorwacji należą: indyk z blinami, zwanymi mlinci, pieczone młode prosię i jagnię. Na deser jada się często strudel z serem lub z owocami. W Dalmacji i na Primorju, na wyspach i na Istrii więcej jada się ryb i owoców morza, popularne jest też gotowane mięso jagnięce.
Bardzo popularne są krewetki, które są obowiązkowe w ofercie chorwackich restauracji. Najlepiej przyrządzane są na Kvarnerze. Natomiast miejscowość Mali Ston znana jest z najsmaczniejszych ostryg na świecie.
Do chorwackich rarytasów należą też trufle, które po raz pierwszy znaleziono w dolinie rzeki Mirny w 1929 roku. Najlepsze i najcenniejsze są białe trufle z Istrii. Największa trufla na świecie znaleziona został właśnie na Istrii i wpisana do księgi rekordów Guinessa. Znalazł ją 1999 roku specjalnie do tego celu szkolony pies. Trufla ważyła 1.31 kg.


CO PIĆ?

Będąc w Chorwacji koniecznie trzeba skosztować Maraschino - zadarskiego likieru, który w XVIII w. eksportowany był do prawie wszystkich krajów Europy, znajdował się także na stołach znanych władców takich jak król Jerzy IV, Napoleon Bonaparte, czy rosyjski car Mikołaj.
Zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Primorju oraz w Dalmacji uprawia się winorośl i produkuje wina. Nad morzem i na wyspach królują wina czerwone: merlot, cabernet, teran, opolo, dingač, plavac i postup oraz białe - muscat, malvazija, žlahtina.
W kontynentalnej części kraju pija się rizlinga, burgundac, czy traminac itp. Mocne gatunki to rakija i śliwowica.
Natomiast co roku 1 kwietnia w miejscowości Ludbreg w miejskiej fontannie zamiast wody pojawia się wino.
Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Wyszukaj hotel

Booking.com

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.54
CHF
3.61
GBP
4.72
Średnie kursy, 25-11-2017
Żródło: NBP

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

UWAGA KONKURS!

Konkurs KUBEK ZA RADY trwa
► Zobacz co radzą nasi użytkownicy

kubek
Nagrodziliśmy uczestników 33. edycji SPRAWDŹ
Trwa 34. edycja