Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Słowenii

Podstawę kuchni słoweńskiej stanowią zboża, nabiał, mięso (głównie wieprzowina), ryby morskie i słodkowodne, warzywa, rośliny strączkowe oraz oliwa i wina.


Najzdrowiej w Słowenii zjeść można na wybrzeżu. Potrawy z płaskowyżu Kras są kombinacjami warzyw, sosów, makaronów i kraškiego pršutu (słonej suszonej szynki). Je się tu też potrawy z ryb i owoców morza, pije refošk (gatunek czerwonego wina) i malvazija (gatunek białego wina).

Środkowa Słowenia z Lublaną proponują pszeniczne lub gryczane štruklji – pierogi (z farszem orzechowym, estragonowym, jabłkowym lub serowym), różne rodzaje potic - babek, wśród których najsławniejsze są orzechowe, estragonowe, miodowe czy z rodzynkami. W Lublanie jest stara podmiejska gostilna (gospoda) Žabar, gdzie specjalnością są ocvrti žabji kraki - smażone żabie udka.

W regionie Prekmurja zjeść można makovo potico - makową babkę oraz pogače – placki, gibanice – wielowarstwowe ciasta, kvasenice - drożdżówki, zlevanki – smażone rzadkie ciasto, posolonki, krapci - leniwe pierożki oraz najróżniejsze gatunki chleba. Hucznie obchodzone są świniobicia, kiedy to przygotowuje się wyroby mięsne.

W Karyntii spróbować trzeba mežerli, ciepłej przystawki z płuc i podrobów.

W Gorenjskiej przyrządza się ajdovi krapi - leniwe kluski z mąki gryczanej oraz ajdovi žganci - prażone kluski gryczane, zabielone i podawane z kiszoną kapustą lub rzepą. Odwiedzając Bled trzeba spróbować blejskih kremnih rezin - bledskich kremówek. Smaczny jest postrv „zlatovšica” - pstrąg przygotowywany na różne sposoby. Innym specjałem jest soška postrv – pstrąg z Soczy obtoczony w mące kukurydzianej i smażony.

W Dolenjskiej przygotowuje się różne rodzaje štruklji - strucli. Specjalnością Dolenjskiej jest też „matevž”, dodatek lub osobna potrawa przypominająca puree z fasoli i ziemniaków.

W Białej Krainie przyrządza się pieczone jagnięta i prosięta, a w całej Słowenii gotuje różne rodzaje juh - zup, obar - wywarów i smacznych enolončnic – potraw jednogarnkowych (np. jota – zupa z kiszonej kapusty i fasoli oraz mineštra – gęsta zupa z warzyw z makaronem - na wybrzeżu, bograč – rodzaj gulaszu - w Prekmurju). Drób rzadko się pojawia na słoweńskich stołach. Oprócz smażonego („pohanego”) piščanca – kurczaka je się pieczone kaczki i gęsi. Te ostatnie stały się obrzędową potrawą największego święta wina – martinov (11 XI). Inne święta w Słowenii.

Słowenia słynie z uprawy winorośli. Są tu trzy regiony produkcji wina: Primorje, Posavje i Podravje.
Primorje słynie z czerwonych i białych win, z Posavje pochodzi słoweńska specjalność – Cviček, z Podravje - Renski Rizling, Sauvignon, Rulandec, doskonałe wino Traminec oraz wino musujące Penina.

Wino słoweńskie może być: namizno – stołowe, kakovostno – wysokiej jakości, vrhunsko – najwyższej jakości. Wino białe to belo vino, czerwone – rdeče vino. Wina dzielą się na: suho – wytrawne, polsuho – półwytrawne, polsladko – półsłodkie, sladko – słodkie.
W słoweńskim mieście Maribor rośnie najstarsza na świecie winorośl – Stara trta.

Na podstawie portalu Czar Slowenii



Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.24
USD
3.59
CHF
3.66
GBP
4.72
Średnie kursy, 23-10-2017
Żródło: NBP