Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Holandii

Holenderska kuchnia to doskonałe sery, różne gatunki ryb, owoce morza i dania jednogarnkowe, których podstawą najczęściej są ziemniaki. Warzywo to zresztą jest bardzo często używane tu do różnych potraw.


Czego warto spróbować będąc w Holandii:
  • Tradycyjną holenderska przekąską jest śledź z kilkoma plastrami cebuli lub szczypiorkiem
  • Z Limburgii i wschodniej Branbancji pochodzi potrawa, na którą składają się białe szparagi z szynką i jajkiem na twardo
  • Przysmakiem Holendrów jest paling in't groen - potrawa ze świeżego węgorza
  • Stamppot to danie przyrządzane z tłuczonych ziemniaków i warzyw, często podawane z duszonym mięsem
  • Zimą niemal każda restauracja oferuje własną erwtensoep - holenderską zupę grochową
  • W Holandii skosztować trzeba świeżych małży i doskonałych krewetek
  • Holendrzy zajadają się omletami - i to zarówno takimi z boczkiem i szynką, jak i z owocami polanymi słodkim syropem
  • Poffertjes - to niewielkie naleśniki, podawane z dużą ilością stopionego masła i cukru pudru
  • Na obiad warto zamówić danie z solonej jagnięciny z ziemniakami, zwane tu jagnięcim po tekselsku
  • Na deser jada się truskawki obficie polane słodką śmietaną lub jabłecznik z nasączonymi rumem rodzynkami, zwany boerenjongens
  • Speculaas są narodowym przysmakiem Holendrów. To korzenne ciasteczka o smaku piernika, popularne szczególnie w okolicy świąt Bożego Narodzenia.
Holandia to przede wszystkim kraina nabiału. Tutejsze masło i sery Gouda, Edam i Leiden, produkowane z wysokiej jakości mleka holenderskich krów, znane są na całym świecie. Gouda stanowi ponad połowę serów produkowanych w Holandii. Edam, który jest drugim najpopularniejszym holenderskim serem, charakteryzuje się tym, że jest idealnie okrągły. Leiden wyróżnia kminkowy smak.

Wiele miejscowości wyrabia własne sery. Produkowane są domowymi sposobami lub też w dużych mleczarniach. Intensywność smaku sera uzależniona jest od stopnia ich dojrzałości. Można je podzielić na: jong (delikatne), belegen (intensywne), oud (ostre). Poza nimi wyrabia się też sery z mleka owczego i koziego.


Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.24
USD
3.59
CHF
3.62
GBP
4.76
Średnie kursy, 19-11-2017
Żródło: NBP