Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Finlandii

Tradycyjnie w kuchni zachodniej Finlandii przeważały ryby i mięso, we wschodniej bardziej warzywa i grzyby. Jednak różnice coraz bardziej się zacierają. Wpływ na kuchnię fińską miały kuchnie skandynawskie, kuchnia rosyjska, a także kuchnie innych europejskich krajów.


Na śniadanie statystyczny Fin spożywa zwykle tradycyjną owsiankę. Chleb je głównie ciemny, który jest tu sprzedawany w dziesiątkach odmian. Żytni bywa płaski i okrągły z dziurką w środku. Wynika to z tradycji, gdy był suszony na drążku pod sufitem. 

Popularne są kiełbasy „makkara“ wyglądające jak grube parówki, spożywane z musztardą. Z ryb najczęściej jada się sieje i łososia, a z mięs mielone klopsiki. Tradycyjnym daniem po wyjściu z sauny są grilowane kiełbaski. Finowie piją bardzo dużo kawy, a do lunchu potrzebują mleka.

Z alkoholi spożywają lekkie piwa z niską zawartością chmielu. Popularne są wódki Finlandia i Koskenkorva. Nie kupisz ich w marketach, a jedynie w sklepach monopolowych oznaczonych "Alko". Tam sprzedaje się wszystkie trunki o zwartości powyżej 4,7% alkoholu.

Na fińskich stołach królują ryby w różnych postaciach. Najchętniej konsumowany jest solony łosoś. Płat ryby soli się grubą morską solą, posypuje koperkiem, pieprzem i cukrem, a na noc zawija w folię, po czym wkłada do lodówki. Następnego dnia kroi się w cienkie plastry i zjada. Ryby też się wędzi lub praży przy ognisku, przybite do twardej deseczki.

Cenionym przysmakiem w Finlndii jest ikra ryb łososiowatych. Podaje się ją ze śmietaną i cebulką oraz pszennym pieczywem. Popularne są też zupy rybne. W okolicy jezior jada się sielawy, często w postaci potrawy zwanej kalakukko. Na rozwałkowanym kawałku ciasta układa się warstwami sielawy lub okonie i przekłada boczkiem, dodając przyprawy. Całość zawija się i piecze w piecu chlebowym.

Przysmakiem są raki, których połów zaczyna się w sierpniu. Gotowane są z dodatkiem kopru, a podaje się je z grzankami, popijając białym winem wytrawnym lub zimną wódką.

Środkowa Finlandia specjalizuje się w potrawach z łosia, północ (Laponia) raczy się mięsem z reniferów. Poronkaristys - to gulasz z renifera, podawany z ziemniakami i borówkami. Renifera spożywa się też w postaci steków, a latem mięso suszy się na wietrze.

Przysmakiem Lapończyków są też pardwy - średniej wielkości ptaki, na które poluje się w Laponii. Nie jest to danie powszechne, pardwy podaje się podczas ważnych przyjęć, można ich też skosztować w dobrych restauracjach Laponii.

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.58
CHF
3.62
GBP
4.75
Średnie kursy, 23-11-2017
Żródło: NBP