Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Estonii

Kuchnia Estonii oparta jest głównie na wieprzowinie, ziemniakach, rybach, produktach mlecznych i w mniejszym stopniu na warzywach. Ukształtowała się pod wpływem Niemców, którzy zamieszkiwali te tereny przez wieki.


Tradycyjne estońskie specjały to: silgusoust (bałtyckie szproty z boczkiem i śmietaną), mulgikapsad (schab z kapustą i ziemniakami), verivorst (kaszanka z jęczmieniem), sült (gotowana wieprzowina w galarecie) i suitsulõhe (łosoś wędzony). Wśród zup popularny jest kapuśniak.

Na deser jada się kissell (zrobiony z soku lub mleka o smaku jagody, truskawki), a także ciasto rabarbarowe. Pije się kali (bezalkoholowy napój, skrzyżowanie smaków piwa i coli). Dla amatorów napojów z pianką jest duży wybór piw, a wśród nich pszeniczne i żytnie.

Z wykwintnych potraw warto skosztować dziczyzny. Potrawy z dzika, sarny, jelenia można zamówić w restauracji w postaci mięsa lub pasztetów oraz kiełbasy.

Ceny posiłków w Estonii nie są wysokie, szacuje się, że są o niemal połowę tańsze od tych serwowanych w Europie Zachodniej.


Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.14
USD
3.35
CHF
3.59
GBP
4.70
Średnie kursy, 21-02-2018
Żródło: NBP