Strefa Rezerwacji
Willa Home

ul. Tadeusza Kościuszki 20
87-720 Ciechocinek

Dlaczego warto dodać | Ostatnio dodane

Kalendarz wydarzeń

Lipiec 2018
pn wt śr cz pt sb nd
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.


Co jeść, co pić na Islandii

Podstawą kuchni Islandii są ryby. Jada się je kilka razy w tygodniu. To prawdopodobnie jeden z powodów, iż Islandczycy żyją najdłużej na świecie. Z dań mięsnych jada się najczęściej jagnięcinę i baraninę, inne mięsa są bardzo drogie. Ale prawdziwymi rarytasami są: barania głowa, wędzone jądra i nieco zgniły rekin.


Co jeść na Islandii

Islandzkie śniadanie to przede wszystkim skyr - wyrabiany tylko tutaj biały ser. Jada się go na słono, albo na słodko. Dodatkami bywają bita śmietana i owoce. Do skyra popija się zsiadłe mleko, zwane surmjólk, z brązowym cukrem. Chleb jest inny niż w Polsce - żytni, ciemny i lekko słodkawy.

Na obiad najczęściej jest ryba - łosoś, pstrąg, dorsz, sola lub węgorz. Jada się ją pod różnymi postaciami, np. harðfiskur to suszone kawałki ryby spożywane jako przekąska z masłem. Islandia słynie z mięsa wieloryba i jest jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie można skosztować wielorybów karłowatych. Podaje je większość restauracji. Popularne są też krewetki.

Na Islandii mięso jest drogie - oprócz jagnięciny i baraniny. Jednym ze smakołyków jest marynowany i gotowany barani łeb. Rarytasem są też wędzone lub marynowane baranie jądra, zwane hrútspungar. Baranie podroby - wątrobę, serce i płuca - pakuje się zaszywa się w baranim żołądku i tak powstaje islandzki salceson, zwany blódmór. Wędzona jagnięcina, zwana hangikjöt jest bardzo smaczna z sosem, młodymi ziemniakami i grochem.

Islandia to kraj pełen ptaków. Islandczycy jadają głównie pardwy, nurzyki i maskonury - ptaki podobne do papug, których mięso słynie z delikatności.

Jednak najbardziej znanym na świecie islandzkim smakołykiem jest hákarl - sfermentowane mięso rekina. Rekin jest patroszony, a następnie zakopywany na specjalnych deskach i przysypany żwirem. Na koniec mocno przyciskany kamieniami, by pozbawić ryby wszystkich płynów. Mięso "nabiera smaku" przez około 6-12 tygodni. Następnie krojone jest w paski i suszone przez kilka miesięcy. Zapach odrzuca (przypomina odór mocno zaniedbanej muszli klozetowej), a smak specjału przypomina mocno przejrzały miękki ser, zabarwiony rybą. Hákarl zjada się pocięty w kostki nabijając na wykałaczki. Podawany jest  z ciemnym chlebem. Popija się go islandzką wódką Brennivin (płonące wino), znaną bardziej pod nazwą "svarta daudi" (czarna śmierć). Jest też sprzedawany "na wynos" w małych słoiczkach.



Co pić na Islandii

Na Islandii nie trzeba kupować wody do picia w sklepach. Woda z kranu jest zdatna do picia bez przegotowania i uważana za jedną z najczystszych wód na świecie. Kawa jest dostępna wszędzie, soki są przygotowywane z koncentratów.

Alkohol na Islandii jest bardzo drogi. Pół litra piwa w pubie kosztuje ok. 600 ISK (ok. 15 zł). Najpopularniejszym napojem alkoholowym jest wódka Brennivín. Bardziej znana jest jako "czarna śmierć" z powodu charakterystycznej czarnej etykietki.

Co roku 1 marca wyspa spływa piwem. Tego dnia obchodzi się Dzień Piwa na pamiątkę zniesionej w 1989 roku prohibicji. Trwała 75 lat i właściciwie nie do końca została zniesiona. Nadal na alkohol monopol ma państwo, w sklepach można kupić tylko piwo o zawartości 2,25% alkoholu, na sprzedaż trunków w restauracji konieczna jest licencja, a ceny są bardzo wysokie. Trzeba mieć też minumum 20 lat, by kupić alkohol w sklepie lub barze.

Warto postępować tak jak Islanczycy, czyli tuż po przylocie wstąpić do bezcłowego sklepu na lotnisku, gdzie alkohol jest nieco tańszy niż na wyspie. Należy tylko pamiętać o limitach, jakie obowiązują przy przywożeniu truków do Islandii.

Lokalne marki piwa to: Lite, Gull, Pilsner, Premium, El Grillo, Thule, Gull, Lite, Viking, Kaldi, Skjálfti, Gullfoss, Jökull, Skriðjökull.

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.32
USD
3.71
CHF
3.71
GBP
4.83
Średnie kursy, 23-07-2018
Żródło: NBP