Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Wrzesień 2017
pn wt śr cz pt sb nd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Tunezji

W kuchni Tunezji potrawy są mocno pikantne. Do najczęściej używanych przypraw należą: papryka, kurkuma oraz harissa. Za potrawę narodową uważa się kuskus z dodatkiem mięsa lub ryby. Popularny jest brik - duży pieróg z farszem. Po posiłku pija się mocną miętową herbatkę w małych szklaneczkach. Oryginalnym tunezyjskim alkoholem jest boukha - destylat ze sfermentowanych fig. Warto też spróbować tutejszych win.



Brik

Brik to rodzaj dużego pieroga i jeden z symboli kuchni Tunezji. Faszeruje się go tuńczykiem, owocami morza, mięsem królika, jagnięciną, jarzynami, grzybami lub suszonymi owocami. Do środka dodaje się rozlane żółtko i odpowiednie przyprawy. Pieróg smaży się na oleju.

Harissa

To ostra przyprawa, której podstawowym składnikiem są pikantne papryczki chili (w proszku). Harissa występuje w postaci pasty. Można ją kupić wszędzie - jest pakowana w słoiczki, tubki lub puszki. Je się ją w Tunezji niemal do wszystkiego - rozsmarowaną na bagietce, do kiełbasek, jako dodatek do farszu brika, czy do zup i sosów itd.


Kuskus

Okrągła i drobna kaszka otrzymywana z pszenicy jest uważana za narodowe danie Tunezji. Gotuje się go na parze lub zalewa wrzątkiem. Zastępuje ziemniaki, ryż, makarony. Kuskus jada z mięsem, rybą, kiełbaskami, owocami morza, ostrymi serami, warzywami i sosami. Ale - jeśłi ktoś lubi - może go jeść na słodko z dodatkiem dżemu, śmietany, owoców.


Boukha

Boukha to wódka destylowana ze sfermentowanych fig. Podawana bywa z lodem - jako apertitif oraz w temperaturze pokojowej jako trunek ułatwiający trawienie. Bywa też dodatkiem do innych drinków. Najbardziej znana destylarnia boukhi jest w La Soukra pod Tunisem. Jest tu ona produkowana od 1880 roku  przez tunezyjską rodzinę żydowską.


Mirqaz

Pikantne i cienkie kiełbaski z jagnięciny. Podawane bywają z kuskus jako danie główne, mogą stanowić dodatek do sałatek, albo być jedzone z rusztu z chlebem. Kiełbaski często suszy się na słońcu przez dwie doby, a potem zanurza na 20 minut w gorącym oleju. Następnie przechowuje w glinianym garnku zalane olejem. W takiej postaci mogą leżakować miesiącami.



Loukoum

Tradycyjny orientalny deser w postaci kleistej masy. Jest przygotowywany na bazie cukru i skrobi z dodatkiem żelatyny, a potem krojony w kostkę. W zależności od dodanych składników ma różny smak (kawowy, orzechowy, czekoladowy, miętowy itp.)


Podpłomyki

Tradycyjnie wypieka się je w tabounie - glinianym berberyjskim piecu w kształcie beczki. To małe, płaskie placki, często zastępujące chleb. Podpłomyk składa się z mąki i wody.

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.27
USD
3.56
CHF
3.68
GBP
4.83
Średnie kursy, 23-09-2017
Żródło: NBP