Co jeść, co pić w Egipcie
Kuchnia Egiptu jest prosta i smaczna, w większości oparta na warzywach, ziołach, jagnięcinie i mięsie z kurczaka. Podawane porcje są duże, nie trzeba się więc obawiać, że po obiedzie wyjdzie się głodnym.
Najpopularniejsze egipskie potrawy to:
Hamam mahshi - faszerowany ryżem lub pszenicą, a następnie pieczony gołąb. Potrawę można zamówić w większych restauracjach. Warto spróbować, uważając jednak na drobne kostki.
Dawood Basha - niewielkie kulki z mielonego mięsa z natką pietruszki i cebulą podawane w gęstym sosie pomidorowym z ryżem i prażonymi orzeszkami.
Mouloukhiya - gulasz zwykle z kurczaka lub królika gotowany z zielonymi liśćmi malwy, przyprawiony kolendrą z dużą ilością czosnku. Podawny jest z ryżem.
Karkadeh - orzeźwiający napój z gotowanych, a następnie studzonych czerwonych kwiatów hibiscusa. W smaku jest słodko-kwaśny, zawiera dużo witaminy C i minerałów. W większych ilościach stosowany jest przy leczeniu nadciśnienia.
Umm Ali - to smakołyk przyrządzany z warstw chleba nasączonego mlekiem, przekładanych rodzynkami, a niekiedy orzechami, a następnie pieczony w piekarniku aż skórka będzie złoto-brązowa.
Taameya - to jedna z egipskich wegetariańskich przekąsek, w innych krajach Bliskiego Wschodu zwana falafel. Jest podstawowym daniem w Egipcie. Utarty bób zmieszany z dużą ilością ziół jest formowany w małą kulkę, smażony na głębokim oleju aż będzie chrupiący, a następnie umieszczany w kanapce z dużą ilością warzyw i masła sezamowego.
Koshari - najpopularniejsza tu potrawa oferowana w każdym barze. Przyrządzana jest z ryżu, soczewicy, smażonej cebuli i makaronu. Podawana z pikantnym, gęstym sosem pomidorowym.
Aish Baladi - chleb przygotowywany z mieszaniny mąki z pełnego ziarna i białej, a następnie pieczony na otwartym płomieniu. Przypomina nieco pitę. Podawany jest do posiłków tak jak u nas chleb, służy też do robienia kanapek
Ful Medammes - jedno z najtańszych i najbardziej popularnych dań w Egipcie, przyrządzane z bobu gotowanego na wolnym ogniu, przyprawionego solą, czosnkiem, natką pietruszki, cytryną, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i kminkiem. Jest zazwyczaj spożywany na śniadanie. Zazwyczaj jest podawany z chlebem (Aish) ułatwiającym nabieranie małych ziaren.
Opcja tylko dla zalogowanych
Wybrana opcja dostępna jest wyłącznie dla zalogowanych użytkowników. Zarejestruj się już teraz, szybko, łatwo i za darmo!