Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Egipcie

Kuchnia Egiptu jest prosta i smaczna, w większości oparta na warzywach, ziołach, jagnięcinie i mięsie z kurczaka. Podawane porcje są duże, nie trzeba się więc obawiać, że po obiedzie wyjdzie się głodnym.


Najpopularniejsze egipskie potrawy to:

Hamam mahshi - faszerowany ryżem lub pszenicą, a następnie pieczony gołąb. Potrawę można zamówić w większych restauracjach. Warto spróbować,  uważając jednak na drobne kostki.

Dawood Basha - niewielkie kulki z mielonego mięsa z natką pietruszki i cebulą podawane w gęstym sosie pomidorowym z ryżem i prażonymi orzeszkami.
 
Mouloukhiya - gulasz zwykle z kurczaka lub królika gotowany z zielonymi liśćmi malwy, przyprawiony kolendrą z dużą ilością czosnku. Podawny jest z ryżem.

Karkadeh - orzeźwiający napój z gotowanych, a następnie studzonych czerwonych kwiatów hibiscusa. W smaku jest słodko-kwaśny, zawiera dużo witaminy C i minerałów. W większych ilościach stosowany jest przy leczeniu nadciśnienia.

Umm Ali - to smakołyk przyrządzany z warstw chleba nasączonego mlekiem, przekładanych rodzynkami, a niekiedy orzechami, a następnie pieczony w piekarniku aż skórka będzie złoto-brązowa.

Taameya - to jedna z egipskich wegetariańskich przekąsek, w innych krajach Bliskiego Wschodu zwana falafel. Jest podstawowym daniem w Egipcie. Utarty bób zmieszany z dużą ilością ziół jest formowany w małą kulkę, smażony na głębokim oleju aż będzie chrupiący, a następnie umieszczany w kanapce z dużą ilością warzyw i masła sezamowego.

Koshari - najpopularniejsza tu potrawa oferowana w każdym barze. Przyrządzana jest z ryżu, soczewicy, smażonej cebuli i makaronu. Podawana z pikantnym, gęstym sosem pomidorowym.

Aish Baladi - chleb przygotowywany z mieszaniny mąki z pełnego ziarna i białej, a następnie pieczony na otwartym płomieniu. Przypomina nieco pitę. Podawany jest do posiłków tak jak u nas chleb, służy też do robienia kanapek

Ful Medammes - jedno z najtańszych i najbardziej popularnych dań w Egipcie, przyrządzane z bobu gotowanego na wolnym ogniu, przyprawionego solą, czosnkiem, natką pietruszki, cytryną, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i kminkiem. Jest zazwyczaj spożywany na śniadanie. Zazwyczaj jest podawany z chlebem (Aish) ułatwiającym nabieranie małych ziaren.



Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.55
CHF
3.62
GBP
4.73
Średnie kursy, 24-11-2017
Żródło: NBP