Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Bułgarii

Najsłynniejszą potrawą pochodzącą z Bułgarii jest jogurt, który ponoć zapewnia długowieczność.


Udowodnił to poniekąd rosyjski naukowiec Ilja Miecznikow (1845-1916), który zastanawiał się, dlaczego tam wielu Bułgarów dożywa 100 lat i więcej. Doszedł do wniosku, że odpowiadają za to regularnie wykonywane ćwiczenia fizyczne, niski poziom stresu i pogodne usposobienie oraz dieta zapewniające duże ilości bakterii Lactobacterium Bulgaricum i Streptococcus Thermohilus, które występują w jogurcie. Bułgarski jogurt, oprócz olejku różanego, używanego do produkcji wielu odmian perfum, jest najbardziej poszukiwanym na świecie towarem eksportowym tego kraju.

Oprócz jogurtu, którzy jada się tu w dużych ilościach, podstawą kuchni bułgarskiej są: fasola, świeże i kwaśne mleko, ser, pomidory, papryka, ziemniaki, cebula, jabłka, arbuzy i winogrona. Bułgarzy jedzą wszystkie rodzaje mięs i ryb morskich. Na stole do każdej potrawy pojawia się chleb. Tradycja podejmowania gości chlebem i solą jest tutaj nadal żywa. Żywność kupowana jest zarówno w marketach, jak i na targowiskach.
W bułgarskich barach, które serwują tradycyjną kuchnię, można kupić: kebapcheta (bułka z mielonym mięsem), kyufteta (mięsne kulki), shish kebab (grillowane mięso), loukanka (salami), tarator (zimna zupa serwowana latem), paprykę nadziewaną jajkami i serem, zupę fasolową, sałatkę shopską i ser ala Schopski.
Śniadanie w zwykłej bułgarskiej restauracji kosztuje ok. 3 lewa, obiad - 8 lewa, kolacja - ok. 10. Bułgarzy lubią długo biesiadować przy posiłkach.

CO PIĆ W BUŁGARII

Woda w Bułgarii zazwyczaj nadaje się do picia prosto z kranu, ale jeśli ktoś woli mineralną - sprzedawana jest wszędzie. Powszechnie można tu też kupić soki bez konserwantów. Bułgarskie kosztują zwykle ok. 2 lewa, importowane ok. 3 lewa. Popularna jest tu Boza, arabski drink z gotowanych zbóż, który można kupić wszędzie.
Bułgaria jest jednym z największych światowych eksporterów wina, na dodatek o bardzo długiej historii. Pierwszymi winiarzami byli już traccy przodkowie Bułgarów, a nad produkowanym przez nich trunkiem czuwał bóg Sabicjus. Tworząc swoje państwo w 681 roku Bułgarzy odziedziczyli doświadczenie w produkcji wina. Bułgarzy jako pierwsi zastosowali prohibicję, zrobił to Chan Krum w pierwszej połowie XI wieku. Zlikwidował wszystkie winnice i wprowadził zakaz produkcji wina. W kolejnych latach tradycje związane z produkcją wina przetrwały pomimo zakazu hodowli winorośli przez Koran.
Przed drugą wojną światową w Bułgarii uprawiano już 130 tys. hektarów winorośli. W latach 80. państwowa firma Vinprom, monopolizująca produkcję wina w Bułgarii, zaczęła eksportować wina do krajów Europy Zachodniej. Obecnie uprawia się tu ponad 60 odmian winogron na 160 tys. hektarów.
Za butelkę (0,75 l) dobrego wytrawnego wina zapłacić trzeba w Bułgarii 3-5 lewa.
Tradycyjnym trunkiem, podobnym do brandy, jest rakija. Pół litra, w zależności od jakości, kosztuje 3-15 lewa. Najlepsze gatunki rakiji są używane jako lekarstwo w tradycyjnej medycynie.

Na podstawie "Pictures  of Bulgaria"

Znasz inne bułgarskie potrawy i napoje - napisz o nich

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.27
USD
3.56
CHF
3.68
GBP
4.83
Średnie kursy, 23-09-2017
Żródło: NBP