Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Grudzień 2018
pn wt śr cz pt sb nd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.


Co jeść, co pić w Czarnogórze

Kuchnia Czarnogóry to mieszanka kuchni bałkańskiej, tureckiej i greckiej. Można tu skosztować typowego dla regionu Bałkanów pieczonego barana, ale także tureckiego burka - zapiekanki z serem lub mięsem, czy też typowej dla Grecji musaki.



W Czarnogórze spożywa się dużo jogurtów, bardzo popularny jest też kajmak - mleczny krem wyrabiany z kożucha, który formuje się na tłustym mleku. Soli się go i przechowuje w drewnianych beczkach. Służy do smarowania pieczywa i pieczenia. W Czarnogórze nie ma chleba, znanego u nas. Są za to bułki w różnych rozmiarach i kształtach. Chleb pieczony w tradycyjny sposób, w rondlu - spotkać można na wsiach i w lepszych restauracjach.
W jadłospisie ważne miejsce zajmują też mięsa. To głównie grillowana lub pieczona jagnięcina oraz wieprzowina. Na wybrzeżu jada się sporo ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, podawanych na różne sposoby, doprawianych masłem czosnkowym z pietruszką i oliwą z oliwek. Wegetarianie też nie mają na co narzekać, warzyw i sałatek jest tu całe mnóstwo. Jada się szparagi, pory, cebulę, pokrzywy, pietruszkę, oliwki i cykorię.
Warto spróbować czarnogórskich serów, zrobionych zarówno z krowiego, koziego i owczego mleka. Najlepsze kupić można na targowiskach.

Inne potrawy kuchni czarnogórskiej:

  • Prszut - wędzona surowa szynka wieprzowa lub wołowa, którą suszy się w górach Lovćen, potem przez kilkanaście dni moczy w roztworze z soli, a następnie 6-8 miesięcy wędzi. By skosztować najlepszej warto wybrać się do wioski  Njeguši pod górami Lovćen. W zależności od kawałka kosztuje od 7 do 15 EUR. Można też zwiedzić wędzarnię.
  •  Kapama - duszona baranina, cebula i szpinak, wszystko podawane z jogurtem
  •  Čorba - gęsta zupa warzywna z kawałkami mięsa
  •  Džigerica – grillowana wątróbka
  •  Pljeskavica - posypane owczym serem kotlety mielone z rusztu
  •  Čevapi - siekane, a potem grillowane mięso formowane w paluszki
  • Gibanica - jarska zapiekanka z serem
  • Punjena tikvica  - cukinia faszerowana siekanym mięsem i ryżem

CO PIĆ

W Czarnogórze do posiłków pije się wino i piwo. Najpopularniejsze wina to Vranac i Krstač. Najpopularniejsze piwa to warzone w Nikšićko piwo Nikšićko oraz belgradzki Bip. Tradycyjnym, wysokoprocentowym trunkiem jest rakija - mocna wódka wytwarzana przez destylację sfermentowanych owoców, mieszanych z miodem, ziołami i orzechami. Rakija wyrabiana jest w czarnogórskich domach, każda ma inny smak. Wszystkie ponoć mają właściwości zdrowotne. Pomagają na zaziębienia i bóle stawów.
Z napojów bezalkoholowych preferuje się kawę. Podaje się ją zwykle po turecku w małych tygielkach, jest bardzo mocna i słodka. Pije się też owcze mleko.

Znasz inne potrawy kuchni Czarnogóry - napisz o nich

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.29
USD
3.76
CHF
3.79
GBP
4.78
Średnie kursy, 11-12-2018
Żródło: NBP