Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić na Malcie

Obce wpływy odgrywają znaczącą rolę w maltańskiej kuchni. Bliskość Włoch spowodowała rozpowszechnienie na Malcie potraw z makaronu, po Brytyjczykach zostały steki, szarlotka i smażona ryba z frytkami. Autentyczne maltańskie potrawy należą do kuchni śródziemnomorskiej. Dania są proste i smaczne.

Do tradycyjnych potraw należą:

  • fenek biz-Zalza - potrawka z królika z dodatkiem cebuli, ziół i wina.
  • torta tal-fenek - pasztet z królika.
  • torta tal-lampuki – ryba z grilla z pomidorami, kalafiorem, oliwkami, szpinakiem i cebulą
  • ross fil-forn – ryż z siekaną wołowiną, jajami, pomidorami i szafranem
  • timpana – zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj
  • bragioli - zrazy wołowe z nadzieniem z mielonego mięsa, oliwek, jaj, bekonu, czerstwego pieczywa i pietruszki.
  • minestra – zupa jarzynowa, podobna do włoskiej minestrone, lecz gęstsza
  • aljotta – rosół rybny, przyprawiony cebulą i ziołami
  • kawlata – zupa warzywna na wieprzowinie lub z maltańskimi kiełbaskami
  • brodu - bulion wołowy z dodatkiem selera, kabaczka i rzepy
  • soppa tal-armla - zupa jarzynowa podawana z kozim serem

Potrawy z miejscowych warzyw są często nadziewane farszem z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, ziół i pomidorów. Należy do nich brungiel - nadziewane bakłażany, kapunata - bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek, qagoc c mimli - nadziewane karczochy, qara'bali mimli - nadziewany kabaczek.

Popularne są ryby i owoce morza: lampuka - ryba migrująca wzdłuż wybrzeży maltańskich od września do listopada, awwija - homar, calamari - kałamarnica (nadziewana, smażona lub duszona), gamblu - wielka krewetka, granc - krab, merluzzo - morszczuk, qarnita - ośmiornica (często smażona w czosnku lub duszona w sosie z czerwonego wina), tamar - omułek, tunnagg - tuńczyk (często gotowany z pomidorami, zieloną papryką i cebulą).
Z serów najciekawszy jest gbejna - owczy ser, który podaje się świeży, podsuszony lub przyprawiony. To specjalność Gozo.

Na Malcie można kupić rodzime wina i piwa. Najpopularniejsze wina to Marsovin i Lachryma Vitis, a piwa: Cisk Lager i Hop Leaf. Przykładem też może być Farson's Shandy - połączenie piwa i lemoniady. Najbardziej charakterystyczny napój to Kinnie - maltańska wersja coca-coli, z pomarańczową goryczką.
Ze słodkości warto spróbować ciasta migdałowego – torta oraz mqaret – ciasteczek z daktylami i anyżkiem

Źródło: Wikipedia, autorzy, licencja CC-BY-SA 3.0

Znasz inne dania kuchni maltańskiej - napisz o nich

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.29
USD
3.58
CHF
3.72
GBP
4.82
Średnie kursy, 20-09-2017
Żródło: NBP