Strefa Rezerwacji
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Grecji

Grek rzadko spożywa posiłki w samotności, bowiem - jak twierdzi - kuchnia integruje rodzinę. Niekoniecznie jednak jada w domu.


W lokalach ceny nie są wygórowane, więc często Grecy przychodzą tam całymi rodzinami. Powszechny też jest widok grupy Greków jedzących z jednego talerza, albo wybieranie lepszych kąsków i podtykanie ich przyjaciołom.

W Grecji najpopularniejsze są tawerny o niezbyt wyszukanym wnętrzu i podobnej kuchni. W miastach są też tradycyjne restauracje, zwane estiatorio. Psistaria to restauracje z rożnem, na którym przyrządza się jagnięcinę, kurczaki lub wieprzowinę. Souvlaki podaje się w souvlatzidiko, gyros w giradiko, a psarotaverna specjalizuje się w daniach rybnych. Ouzeri, na północy zwane tsipouradika, to lokale, gdzie wpada się na małe przekąski i na greckie znane trunki - ouzo i tsipuro.
Śniadanie w Grecji jada się skromne, obiad spożywa się między 14 a 18, a głównym posiłkiem jest kolacja, jedzona w restauracjach lub tawernach około godziny 22.


Co jeść w Grecji

Najpopularniejszym greckim serem jest feta, co oznacza plaster, bowiem w takim kształcie jest zwykle w greckiej kuchni podawany. Wyrabia się ją z mleka owczego lub koziego i znana jest tutaj od niepamiętnych czasów. Są tacy, którzy twierdzą, że wyrabiano ją już 6 tysięcy lat temu. Uważa się, że najlepsza feta wyrabiana jest na północy kraju. Nazwa "feta" jest zastrzeżona wyłącznie dla sera pochodzącego z Grecji. Inne tradycyjne sery to kefalótiri - twardy, bladożółty, pikantny i słony ser owczo - kozi, idealny na zakąskę i do smażenia. Na greckich stołach króluje też jogurt (giaoúrti).

Dominującą rolę w kuchni greckiej odgrywają również oliwki i oliwa z oliwek. Konserwowane są na wiele sposobów: w solance, soli, oliwie lub wodzie.

Warto spróbować tradycyjnych greckich potraw. Do nich zaliczana jest: popularna na Krecie i kontynencie zupa trachana, podawana z makaronem wyrabianym z jogurtu i ziaren pszenicy, pites - pierogi z ciasta filo z Epiru, dolmades - rodzaj naszych gołąbków, zawiniętych w liście winorośli, luza - wieprzowina marynowana w winie, a potem suszona lub wędzona,  moussaká - zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mięsa, papoutsákia - połówki bakłażanów nadziewane mięsem i beszamelem, briám - potrawka z ziemniaków, kabaczków i pomidorów, tomátes piperiés gemistés - pomidory i papryki faszerowane ryżem.

Z mięs najbardziej ceni się: jagnięcinę, cielęcinę, wołowinę i koźlinę.
Potrawę główną poprzedzają zakąski. Ciekawe są pierożki nadziewane fetą, zwane tiropitákia lub szpinakiem - spanakopitákia, smażone małże - mídia tiganitá oraz sos z jogurtu, czosnku i ogórków - tzatzíki.

Co pić w Grecji

Będąc w Grecji nie sposób nie spróbować wyśmienitych win, które produkowane są tutaj od wieków. Warto wspomnieć, że najbardziej cenione w czasach starożytnych wina pochodziły właśnie w Grecji. Dziś najwięcej winorośli uprawia się w Attyce, Macedonii i na Peloponezie. Najpopularniejszym winem w Grecji jest retsina, która musi być zimna i najlepiej smakuje z beczki. Ma ciekawy smak z powodu dodania do niej wywaru z żywicy sosny.

Z win butelkowych trzeba skosztować niedrogich białych: Cambas, Boutari Lac de Roches i Calliga oraz czerwonych - Boutari Nemea i Naoussa.
Oúzo (rakí), podobnie jak tsípouro i tsikoudiá, wytwarzane na Krecie, jest 48-procentowym napojem alkoholowym, destylowanym z zacieru winogronowego pozostałego po wyrobie wina i doprawianym anyżem i koprem. W Grecji jest kilkanaście odmian oúzo, najlepsze są ponoć na Lesbos, Tirnawos i Samos.

Kawa w Grecji jest parzona z drobno zmielonych ziaren w tygielkach i podawana w małych filiżankach.

Znasz potrawy kuchni greckiej - prosimy o przepisy



Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.55
CHF
3.62
GBP
4.73
Średnie kursy, 24-11-2017
Żródło: NBP