Strefa Rezerwacji

Kalendarz wydarzeń

Listopad 2017
pn wt śr cz pt sb nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10

linki

REKLAMA

NASZA SONDA

Kartą, czy gotówką? Jak płacisz za granicą?
obojętnie
nie jeżdżę za granicę
wyłącznie kartą
tylko gotówką

Autokarem po Polsce i Europie

Bilety autokarowe on line
TOP OKAZJE - najlepsze oferty biletów lotniczych, wycieczek i wyjazdów narciarskich. Sprawdź górne menu - druga zakładka od lewej.


Co jeść, co pić w Norwegii

Kuchnia Norwegii jest prosta i kaloryczna. Niektórzy mogą uznać ją za jałową i bez smaku. Norwegowie dość późno poznali przyprawy i stosują je do dziś bardzo oszczędnie. Rzadko do potraw dodawane jest coś więcej niż sól i pieprz.


Jak na morski kraj przystało, w Norwegii je się sporo ryb i owoców morza. Do najpopularniejszych ryb należą: dorsze, łososie, pstrągi i śledzie. Przyrządzane są na wszelkie możliwe sposoby - wędzone, solone, smażone, gotowane, duszone. Przygotowuje się je prostymi sposobami. Solonego dorsza podaje się często tylko po 15 minutach leżenia w gorącej wodzie. Serowowany jest najczęściej z marchewką, ziemniakami i roztopionym masłem. Do tego pije się zimną wodę z kranu, bo Norwegowie uważają, że ani alkohol, ani sok nie powinny psuć smaku świeżej ryby.

Ale w Norwegii skosztować też można egzotycznych dla nas mięs: z renifera, foki, czy wieloryba. Powszechnie znana tu jest lapońska potrawa finnebiff. Pokrojone na plastry mięso renifera zakopuje się w śniegu. Potem bez rozmrażania podsmaża się i dusi, a do sosu dodaje sporo kwaśnej śmietany. Do przyprawionego pieprzem i solą mięsa podaje się tylko ziemniaki z wody i borówki.

Rzadko je się tu biały chleb, podstawą jest chleb ciemny (grovbrod i knekkebrod - warto spróbować!) lub pieczywo chrupkie.

Ziemniaki są podstawowym dodatkiem do dań, nie je się tu zbyt wielu surówek. Norwegowie jedzą sporo owoców leśnych i przetworów z nich - jagody, truskawki, jeżyny, maliny, żurawina są dodatkiem zarówno do deserów, jak i dań głównych. Norwegia słynie też ze smacznych serów.


Czego warto spróbować?

  • Gravlax - łosoś marynowany
  • Reinsdyrstek - kotlet z renifera, jedna z najpopularniejszych mięsnych potraw w Norwegii
  • Får i kål - baranina w kapuście


Norweskie sery:

  • Jarlsberg - jeden z najpopularniejszych serów w Norwegii - łagodny o smaku lekko orzechowym
  • Nokkelost - wyglądem przypomina bochenek chleba, jest mocno przyprawiany, produkowany z odtłuszczonego mleka
  • Gjetost (getmesost) - norweski przysmak. Wytwarzany jest z koziego mleka, ma lekko słodkawy smak, barwiony jest karmelem. Może być miękki - można go wówczas rozsmarować na chlebie. Twardy kroi się w kawałki lub skrobie na wiórki. Świetnie smakuje z ciemnym chlebem
  • Brunost - gatunek koziego (ekte geit) lub mieszanego sera o barwie od miodowej do ciemnobrązowej, słodkawy w smaku. Robi się go z serwatki. Najpopularniejszy tego typu ser to Gudbrandsdalsost, do którego produkcji używa się serwatki i mleka pochodzenia krowiego, ale dodaje się także mleko kozie. Drugi tego typu ser to Fløtemysost, produktowany z krowiej serwatki, mleka i śmietany. Norwegowie twierdzą, że być w Norwegii i nie spróbować sera typu brunost, to jak być we Włoszech i nie zjeść pizzy, albo być Szkocji i nie napić się whisky.
  • Pultost - to ser twarogowy, kwaskowy, robiony z odtłuszczonego mleka krowiego. Kupuje się go w kubkach papierowych lub plastikowych o pojemności ok. 200 g. Smak korzenny i pikantny.
 



Co pić?


Akevitt (Aquavit) - bardzo popularna w Norwegii wódka destylowana z ziemniaka lub zboża, doprawiona kminkiem, kolendrą, cynamonem, koprem włoskim, goździkami. Pije się go z małych kieliszków lub podaje wraz z piwem do pikantnych potraw. Jedna z norweskich tradycji  produkcji tego trunku polega na umieszczaniu go w dębowych beczkach, ładowaniu na statki i przewożeniu przez równik. Do takich należą np: Loitan Linie oraz Lysholm Linie.

Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Kup polisę on-line

ubezpieczenia

Wyszukaj lot

Wyszukaj hotel

Booking.com

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.21
USD
3.55
CHF
3.62
GBP
4.73
Średnie kursy, 24-11-2017
Żródło: NBP