Blogi z podróży
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych „RODO”. Prosimy o zapoznanie się, jak będziemy przetwarzać Państwa dane po 25 maja 2018 r. Szczegóły: zakładka "Dane osobowe, Regulamin. Polityka prywatności" w dolnym menu strony.

Austriackie słodkości

Austrię rozsławiły Tort Sachera czy Salzburger Nockerl. To znane na całym świecie desery.



Salzburskie Nockerln

Salzburskie Nockerln to kolejna, obok pralinek Mozartkugel, słynna salzburska potrawa na słodko. Niebiańsko pyszną piankę przygotowuje się z żółtek utartych z cukrem, ubitego na sztywną pianę białka, mąki pszennej lub ziemniaczanej i piecze w piecu na złoty kolor. Wystarczy posypać odrobiną cukru pudru i przysmak jest gotowy!


Tort Sachera

 
 

Został stworzony w roku 1832 przez szesnastoletniego wówczas ucznia kucharskiego Franza Sachera na
Tort Sachera, Austra
   Torcik Sachera
                         © Österreich Werbung/Eisenhut & Mayer
  dworze księcia Metternicha. Dziś jest najsłynniejszym czekoladowym tortem na świecie. Przepis na oryginalny tort Sachera jest strzeżoną tajemnicą, znaną jedynie cukiernikom hotelu Sacher w Wiedniu. A jednak nie ma chyba w Austrii cukierni, w której nie byłoby tortu Sachera. Nawet, jeśli nie zawsze mamy do czynienia z oryginałem, to wszystkie „torty á la Sacher” mają jedną wspólną cechę: smakują cudownie czekoladowo.
Po upieczeniu tort przekładany jest konfiturą z moreli i smarowany ze wszystkich stron. Cały wypiek pokrywa się słodką czekoladową polewą. Do pełni szczęścia trzeba go jeszcze udekorować porcją bitej śmietany.

Deser Kaiserschmarrn

Na temat powstania tego deseru krąży kilka legend. Jedno jest pewne: ten słodki puchaty deser niesamowicie smakował już cesarzowi Franciszkowi Józefowi I. Nikogo więc nie dziwi, że Kaiserschmarren stał się najsłynniejszym austriackim deserem. Na Kaiserschmarren przygotowuje się ciasto z mąki, mleka, jajek i cukru, potem smaży na patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie dzieli się go delikatnie na niewielkie kęsy. Do Schmarrena dodaje się rodzynki i posypuje cukrem pudrem. Tradycyjnie w większości restauracji do tego deseru serwowany jest tzw. Zwetschkenröster, czyli kompot ze śliwek.
> Przepis na Kaiserschmarrn


Apfelstrudel

Znany jest w całej Austrii, ale również daleko poza jej granicami. Sztuka przyrządzania prawdziwego strudla
Apfelstrudel, Austria
     Apfelstrudel
               © Österreich Werbung/Eisenhut & Mayer
polega na właściwym rozwałkowaniu ciasta. Tradycja głosi, że ciasto na strudla musi być tak cienkie, żeby można było przez nie przeczytać leżącą pod spodem gazetę. Potem na ciasto nakłada się nadzienie i starannie zwija. Najbardziej typowym nadzieniem do Apfelstrudla są krojone w kostkę jabłka, cynamon, rodzynki i uprażona tarta bułka. Strudla serwuje się zaraz po wyjęciu z pieca, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Często wraz z porcją strudla na talerzu pojawia się kulka lodów waniliowych i porcja bitej śmietany, czasami deser polewany jest gorącym sosem lub mleczkiem waniliowym.

Źródło www.austria.info
Podziel się informacją:

1 z 1 »

Wersje językowe

urlopletter

Zapisz się na nasz newsletter, to nie kosztuje.
Zobacz archiwum
Ważne! Nikomu nie udostępniamy Twojego adresu

Zasady cookies

Nasz portal używa plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kursy walut

EUR
4.35
USD
3.92
CHF
4.00
GBP
4.77
Średnie kursy, 18-08-2019
Żródło: NBP